5 redenen voor tweedehands kleding

5 redenen voor tweedehands kleding

Als je een kijkje neemt in ons interieur dan zie je dat het een mix is tussen oud en nieuw. Ik ben dol op mijn mooie tweedehands vondsten. Naast interieur heb ik ook een liefde voor mode, hoe kan het ook anders na jarenlang in deze branche werkzaam te zijn geweest. Ook in mijn kleding vind ik het leuk om oud en nieuw te mixen. In dit blog deel ik 5 redenen voor het kopen van tweedehands kleding

5 redenen voor tweedehands kleding

Met stip op 1, duurzaamheid

De meest belangrijke reden voor het kopen van tweedehands kleding is natuurlijk duurzaamheid. Wist jij dat de mode industrie één van de meest belastende is voor mens en milieu? De verhalen die je soms hoort over fabrieken waar mensen keihard werken voor een hongerloontje zijn echt waar. Daar kunnen we onze ogen niet langer voor sluiten. Daarnaast zijn de chemicaliën die worden gebruikt in de industrie enorm milieu vervuilend. Dit was voor Mariska dan ook de belangrijkste reden om haar tweedehands kledingzaak ‘word eens wakker’ te beginnen. In haar winkel maakt ze het voor jou makkelijk om leuke en duurzame tweedehands kleding te kopen. 

5 redenen voor tweedehands kleding
Met tweedehands verleng je de levensduur van een kledingstuk

geen 13 in een dozijn

Persoonlijk vind ik tweedehands kleding ook vooral erg leuk. Het zorgt namelijk voor een unieke mix in je kledingkast. Als je bij ‘word eens wakker’ door de winkel loopt zie je namelijk geen dubbele maatseries hangen. Het zijn stuk voor stuk unieke items. Natuurlijk zorgt dat wel eens voor teleurstelling. Want als je een leuk jurkje uit het rek vist dat jou twee maten te klein is dan is dat natuurlijk jammer. Maar als je die perfecte blouse ziet hangen en deze vervolgens als gegoten zit heb je natuurlijk een hoera momentje. Bovendien is de kans dat je buurvrouw diezelfde blouse koopt wel erg klein. Zo blijf je dus lekker uniek.

5 redenen voor tweedehands kleding
Met tweedehands maak je altijd unieke sets

nog een van de 5 redenen voor tweedehands kleding

Het is natuurlijk best logisch dat winkels als de Primark zo in trek zijn. Immers de fast fashion die je daar koopt is lekker goedkoop. Maar ook dat is een van de redenen voor het kopen van tweedehands kleding.  Voor een mooie blouse die je bij ‘word eens wakker’ koopt betaal je natuurlijk nooit wat de eerste eigenaar er voor heeft betaald. Bovendien heeft deze kleding al wat wasbeurten gehad. De kans dat je leuke trui ineens een naveltruitje is of twee tinten lichter wordt dan toen je het kocht is dus ook veel kleiner. Let wel ik ben niet verantwoordelijk voor gemaakte fouten bij het kiezen van de tempratuur voor je was 😉

bewuster winkelen

Naast dat een tweedehands kledingstuk goedkoper is maakt tweedehands shoppen je ook bewuster. Doordat je niet zomaar alles in de juiste maat uit het rek kunt trekken ben je veel meer bezig met wat je ziet. Als je in de grote winkelstraten kijkt lijkt het soms een doel op zich om maar zoveel mogelijk gevulde tassen mee naar huis te nemen. Kleding waarbij het kaartje er soms nog aan hangt wanneer je er weer afscheid van neemt. Doordat je nu veel rustiger door de rekken gaat ben je veel bewuster bezig met wat je ziet en of het echt iets is wat bij je past. Dat betekend dus minder miskopen!

5 redenen voor tweedehands kleding

inspireren

Het leukste is natuurlijk als je een compliment krijgt over je mooie tweedehands outfit. Bovendien geeft het je de kans om een voorbeeld te zijn voor anderen. Immers als iemand onder de indruk is van jou look is het extra leuk als je kunt vertellen dat je de kleding tweedehands hebt gekocht. Het zal anderen inspireren om ook eens te gaan kijken in een tweedehands winkel of online op zoek te gaan. Want hoewel tweedehands shoppen allang een taboe heeft doorbroken is het voor veel mensen nog steeds een beetje lastig. Dus als je tips hebt deel ze dan. Zo kunnen we steeds duurzamer worden met z’n allen.

Over ‘Word eens wakker’

Afgelopen jaar maakte ik kennis met Mariska. Zij begon in februari 2020 met haar tweedehands kleding winkel ‘word eens wakker’ Niet veel later belande Nederland in de eerste lockdown. Dit spoorde haar aan om ook een webshop te koppelen aan haar winkel. Mariska hoopt mensen de ogen te openen en bewust te maken van de enorme impact die de kledingindustrie heef t op mens en milieu. Vande 5 redenen voor het kopen van  tweedehands kleding is duurzaamheid voor haar dan ook de allerbelangrijkste. Wil je meer weten over Mariska’s missie? Neem dan eens een kijkje op haar website of op haar instagram pagina.

Ik hoop dat ik met deze 5 redenen ook jou hebben weten te inspireren om eens voor tweedehands kleding te kiezen

Liefs Mindy

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Deense zomer

  Leuke inspirerende blog! Ik koop en verkoop mijn kleding op Vinted. En net als in mijn interieur mix ik dat met nieuw. Net als jij eigenlijk .

  1. Mindy

   Ja mixen is het leukste. Zo heb je altijd een eigen stijltje. Bedankt voor het lezen Lin! X

  1. Mindy

   Ah dank je wel lieverd!! X

 2. Nynke

  Super leuk! Ik heb zojuist mijn eerste bestelling gedaan

  1. Mindy

   Ahh wat super leuk! Wat heb je besteld?

Geef een reactie