vakantie en social media..

VAKANTIE EN SOCIAL MEDIA.. GA JIJ OFFLINE?

De zomervakantie is eindelijk aangebroken! Wat hebben we hier met z’n allen naar uit gekeken. Eventjes heerlijk relaxen, niks moeten, geen wekker, geen verplichtingen. En geen social media!? Het lijkt steeds meer alsof het not done is om tijdens de vakantie actief te blijven op je social media accounts. Je hebt toch vakantie, dan ga je dus niet nog uren op instagram, facebook of iets dergelijks doorbrengen!

Nee het is geen advies.

Eerlijk gezegd heb ik best even getwijfeld of ik hier een blog over moest schrijven of niet. Ik wil namelijk absoluut niet overkomen alsof ik het allemaal weet, dat is zeer zeker niet het geval haha.
In dit blog vertel hoe ik om ga met social media in mijn vakantie en waarom. Het gaat in dit blog dus over hoe ik tegen dingen aankijk en mijn keuze hierin. Ik geef dus zeker geen advies. Het is meer een persoonlijk verhaal. Wat mij betreft moet iedereen ook gewoon doen waar hij of zij zich goed bij voelt, ongeacht wat een ander daar misschien van vindt. Want helaas blijkt dat je je ook vaak lijkt te moeten verantwoorden over het wel of niet offline gaan tijdens je vakantie.

Wat is er nou zo leuk aan social media?

Zelf ben ik voornamelijk actief op instagram. Dit is voor mij ruim een jaar geleden begonnen als een stukje ontspanning en tijdbesteding. Ik was gestopt met werken vanwege de zorg voor onze kleine man en op mijn instagram account kon ik lekker de creativiteit kwijt die ik daarvoor op mijn werk kwijt kon.
Inmiddels is mijn account behoorlijk gegroeid en eerlijk is eerlijk, er komt best wat bij kijken. Dus het is zeker niet meer alleen een stukje ontspanning. Maar of ik nu bewust bezig ben met goede content maken, spontaan een storie post of lekker bij anderen naar binnen kijk. Ik heb vooral heel veel plezier in instagram. De contacten die inmiddels zijn opgebouwd zijn ontzettend leuk en dierbaar. Het is een enorm positief platform vol met inspiratie en ik deel er graag dagelijks een foto. Met een klein verhaaltje over wat me bezig houdt.

Online, offline, wat maakt het uit?!

Helaas hebben we op dit leuke platform wel te maken met het algoritme. En die lijkt het niet leuk te vinden als je niet regelmatig een foto plaats of nauwelijks actief bent. Ervaring leert dan ook dat als je tijdens je vakantie of in het algemeen voor langere tijd offline gaat, dit gevolgen heeft op je account. Je merkt dat je zichtbaarheid minder wordt. Omdat het algoritme houdt van accounts waar veel interactie mee is en die dus beter laat zien. Je groeit minder snel en er zijn zelfs accounts die volgers kwijt raken vanwege zo’n offline periode.
Dit maakt de keus om niet actief te blijven op social media tijdens je vakantie voor veel mensen een stuk minder vrijblijvend. Want ja we werken hard aan ons account en volgers verliezen vindt natuurlijk niemand leuk! Gelukkig lijken steeds meer mensen zich niet gek te laten maken door het algoritme. Het maken van de keus om minder of helemaal niet actief te zijn op social media tijdens de vakantie wordt daardoor een stuk makkelijker.

En dit is hoe ik het doe

Tja en wat doe ik tijdens mijn vakantie? Voor mij staat één ding vast, volledig offline ga ik niet!
Ik zal het maar gewoon eerlijk bekennen, ik ben gewoon een beetje verslaafd aan social media. Het is gewoon veel te leuk! Het is echter niet zo dat ik er veel voorbereiding voor tref. Eigenlijk maak ik doorgaans meerdere foto’s tegelijk. En ik heb ook altijd een voorraadje foto’s in concepten staan. Daar kan ik tijdens de vakantie dus ook mooi gebruik van maken.
Maar waar ik normaal gesproken elke dag probeer te posten tussen 7 en 8 uur ’s ochtends, laat ik het nu afhangen van de dag. En als ik het vergeet is het ook prima! Ook zal ik op vakantie geen uren per dag op social media te vinden zijn. Dat zal mijn gezin mij namelijk niet in dank af nemen en ik wil natuurlijk ook gewoon genieten van onze tijd samen ;0
Het komt er dus op neer dat ik er wat vrijblijvender mee om ga dan normaal. Grote kans dat mijn post er wel gewoon elke dag rond dezelfde tijd op staat want we hebben nou eenmaal een kleine, vroege vogel in ons midden.

Hoe ziet onze vakantie er dan uit?

Nou moet ik ook wel zeggen dat wij geen hele actieve vakanties houden hoor en we gaan ook niet ver van huis. Dit jaar zijn we een weekje op de Veluwe waar we hebben genoten van het fietsen en wandelen door het mooie landschap. Zet mij in een bos en ik ben zen 🙂 Na deze week hebben we nog twee weekjes thuis. En met de hittegolf die momenteel gaande is brengen we onze tijd voornamelijk aan het water door.
Ik kan me best voorstellen dat als je een bijvoorbeeld rondreis door India gaat maken, je behoefte aan social media tijdens de vakantie een stuk minder wordt.
Uiteindelijk gaat een vakantie wat mij betreft om te doen waar jij (en natuurlijk de mensen met wie je je vakantie viert) je goed bij voelt. Het hebben van plezier, je kunnen ontspannen en genieten van alles en iedereen om je heen. Voor de één betekend dat ook; geen social media en misschien zelfs wel mobiel onbereikbaar zijn en voor mij is het een stukje plezier en ontspanning wat ik óók tijdens de vakantie niet helemaal wil missen.

Ik ben benieuwd, ga jij offline tijdens jouw vakantie?

Wil jij graag minder tijd doorbrengen voor je beeldscherm? Renske geeft in haar blog tips hoe je je tijd kunt vullen met andere dingen! Lees het hier

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Marjoleintje_insta

  Leuk om te lezen hoe jij ermee om gaat. Ik zet mijn e-mail uit in de vakantie, maar ik blijf wel online op insta. Wat je zegt, het is gewoon zo leuk. Waarbij de ander een boek leest ter ontspanning, ga in bij mensen binnen kijken

  1. Mindy

   Ja zo is het precies! Heb dus ook nog geen boek aangeraakt deze vakantie

 2. Deense zomer

  Leuke blog. Ik doe zo ongeveer hetzelfde als jij. Ik ben wat minder precies en blogs staan wel on hold. Tijdens de zomer zie je sowieso een afname in activiteit op insta. Als ik een aantal dagen minder actief ben ervaar ik overigens een toename in volgers i.p.v. afname. Aangezien foto’s vaak 2 of meer dagen verlaat op de tijdlijn voorbij komen, blijf je zichtbaar ook al post je niet iedere dag. Liefs Linda

  1. Mindy

   Dank je wel meis! Klopt, het is altijd een stuk rustiger idd. Wat grappig dat jij juist groeit bij minder posten. Vind die verlate foto’s in m’n tijdlijn trouwens wel heel irritant

   Bedankt voor je reactie lieve Linda xx

 3. Kim

  Leuk blog! 🙂 ik blijf lekker online. Voel geen verplichtingen, vind het gewoon ontzettend leuk om te lezen bij anderen en te posten!
  Liefs x

  1. Mindy

   Dank je wel!
   Dat ik denk ik de allerbeste manier

   Liefs

 4. Yvette

  Zo fun geschreven weer Min, wat doe jij het goed. Ik ervaar geen druk achter social media. Soms denk ik, ik plaats gewoon niet meer iedere dag maar dat vind ik dan weer niet leuk dus plaats wel. Ik denk dat ik het als ik op vakantie zou gaan precies zo zou doen zoals ik het nu doe.

  Liefs van mij lief xxx
  Yvette

  1. Mindy

   Super lief van jou❤
   Uiteindelijk moeten we gewoon doen wat we zelf leuk vinden toch. Dat werkt het beste

   Liefs xx

 5. Marieke Smit

  Alle vorige jaren ging mijn mobieltje in de kluis op vakantie en was mijn ontspanning een fijn boek en na de vakantie kwam ie pas weer tevoorschijn…maarja, vorig jaar zomer had ik nog geen Instagram… en ik hou nou eenmaal van mooie plaatjes, ik neem de leesboeken deze keer ook gewoon mee… we gaan t zien of ik er een paar uitlees.

  1. Mindy

   Hahaha ja dat lezen is wel herkenbaar en dit jaar heb ik geen boek aangeraakt Maar zolang we doen wat we leuk vinden is er niks aan de hand toch?!

   Liefs

 6. Plinka_life

  Wat onzettend leuk blog en eerlijk ik geniet ook van Instagram al vind soms ook lastig om alles bij te houden door mij dislectis is nog meer werk en al de persoonlijke berichtjes slokt een hoop tijd op maar ik geniet van jouw account

  1. Mindy

   Wat lief dat je het hebt gelezen Ilonka! Ik begrijp dat dat lastig is. Ik vind het soms ook al moeilijk en ben daarom best streng voor mezelf wie ik volg. Ik wil wel graag iedereen zien.

   Liefs xx

 7. Reina

  Het ligt hier inderdaad aan de vakantie bestemming en hoe m’n pet staat. Zit vaak genoeg ergens waar geen WiFi is dus ja dan ben je noodgedwongen off-line. Maar als er wel iets van data te versturen is, vind ik insta te leuk om het helemaal links te laten liggen….
  Vakanties zijn voor go with the flow toch?

  1. Mindy

   Helemaal mee eens Reina! Doen wat je leuk vind is, helemaal tijdens je vakantie, het aller belangrijkste.

   Liefs

 8. Ik doe op vakantie ook vrij weinig met insta. Maar voor de rest van het jaar is het ook bijna een parttime baan geworden leuke blog Mindy!

  1. Mindy

   Af en toe moet je ook gewoon even vrij zijn hè!
   Dank je wel lieverd!!

   xxx

Geef een reactie