De voordelen van fluweel

Fluweel, velvet of velours. Hoe je het ook noemen wil, het is een materiaal die bijna niet meer weg te denken is in interieur land. En logisch ook, vind ik dan hé. Het is mijn meest favoriete materiaal en al van kinds af aan ben ik er dol op. Toch twijfelen veel mensen of het wel een handige stof is voor bijvoorbeeld je stoel of bank. Daarom zal ik in dit blog vertellen wat voor mij de grootste voordelen van fluweel zijn

De looks & feel

Wat mij betreft dé reden om te gaan voor fluweel want één van de grootse voordelen van dit materiaal is toch wel de zachtheid. Hiermee is ook mijn liefde voor deze stof ontstaan. Als kind kwam ik ooit eens bij een vriendinnetje op de bank te zitten en die bleek van velours. Ik heb daar dus de hele tijd de bank zitten aaien. Ook besloot ik toen dat dit was wat ik later ook in huis wou hebben. Maar dan wel fluweel. Want ook gebruiken we vaak één van de drie benamingen er zit wel degelijk verschil tussen velvet en velours.

de voordelen van fluweel
Ik hou wel van een beetje glans
de voordelen van velvet
Crushed velvet ofwel geplet fluweel zorgt voor een bijzonder effect

Velours is namelijk fluweel waarbij de poollussen zijn losgesneden, getrokken of geruwd. Dat maakt deze stof dus iets minder zacht en glanzend dan fluweel. Velvet is natuurlijk ook een veel gehoorde benaming en dat is feitelijk het Engelse woord  voor fluweel. Tja en ik ging dus voor zachtheid maar hou ook zeker van wat glans. Dan is fluweel dus de beste keus. Dit past ook het beste bij de sfeer waar ik van hou in mijn interieur.  Warm, kleurrijk en een beetje eigenzinnig.

Meer voordelen van fluweel

Als je me volgt op Instagram weet je dat ik twee kinderen heb en 3 katten waarvan één kitten. En een vraag die ik regelmatig krijg is of dat wel goed gaat. Die katten met de fluwelen bank. Nou ik zal je zeggen, een betere combi is er niet! Doordat de stof zo glad en zacht aanvoelt trekt het katten niet of nauwelijks aan om hun nagels in te zetten. Daarnaast blijven ze er niet snel in haken. Onze kleine Lua mag graag een uurtje door de kamer vliegen en natuurlijk hangt ze dan ook geregeld in de bank. Maar daar is gelukkig helemaal niks van terug te zien op de stof!

Wat ook nog een van de grote voordelen is van fluweel is dat deze stof oersterk is! Bovendien neemt het minder vocht en vuil op dan andere stoffen. Dat komt omdat het fluweel op meubels 100% polyester is en een hele dichte structuur heeft. En hoewel ik snap dat het veel lekkerder klinkt om te zeggen dat je bank gemaakt is van linnen blijft jouw bank van fluweel dus een stuk langer mooi! Je hoeft niet bang te zijn voor zitplekken. En ook zal deze stof niet snel verkleuren als ie voor het raam staat. Daarnaast heb je bij fluweel ook geen last van pillen, alleen maar voordelen dus. Of..?

Helemaal geen nadelen?

Elk voordeel heb z’n nadeel. Dus ja naast vele voordelen heeft fluweel ook nadelen. Deze stof en haren zijn namelijk niet de beste combi naar mijn mening. Persoonlijk vindt ik fluweel een echte kleefstof. Je weet wel net als die zwarte broek waar alles aan blijft hangen. Deze vergelijking is misschien een tikkeltje overdreven maar mijn moeder noemde mij vroeger dan ook niet voor niks een Drama Queen 😉 Maar de combinatie donkere bank en witte kat is wat mij betreft gewoon niet ideaal. Als Dax lekker heeft liggen slapen op de bank is dat duidelijk te zien. Vooral in het voorjaar.. Voordeel is dan weer wel dat je met een kleefroller of een vochtige doek de haren zo weer weg hebt. Ze blijven niet in de stof hangen zeg maar.

de voordelen van fluweel
Fluweel heeft doorgaans veel kleurschakeringen

Wat ook als een nadeel gezien kan worden is de kleurschakering in de stof. Doordat de stof een langere vezel heeft, of haartjes. Ontstaan er verschillenden kleurschakeringen als deze niet allemaal dezelfde kant op staan. Nu vind ik dit zelf juist één van de mooie dingen aan dit materiaal. Maar als je heel erg houdt van een egaal oppervlak of je bent erg perfectionistisch zou dit wel voor wat ergernissen kunnen zorgen. Bij ons in huis is het inmiddels een flinke verzameling van meubelstukken in dit materiaal. En ik verwacht ook dat dit zo blijft. Heb jij iets van velvet in je interieur? Wat zijn jouw voor en nadelen dan aan dit materiaal?

Liefs Mindy

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Yvonne Bax

  Ik ben het helemaal met je eens Mandy! We hebben zelf ook de drie stoelen en de bank van velvet, wij vinden het prachtig en het bevalt ons super goedondanks dat onze ruwharige teckel er ook op ligt, is dat echt geen probleem. Ik vind het prachtig bij jou!

  1. Mindy

   Ja het is een sterke stof hé! Dank je wel Yvonne

 2. Andrea de Groot

  Onze kat heeft wel wat krassen gemaakt op onze velvet bank maar die zet dan ook overal zijn nagels in

  1. Mindy

   Hahaha dan hebben jullie echt een monster. Lua hangt ook regelmatig in de bank maar daar zie je gelukkig niks van.

 3. Jori

  Ik heb jaren genoten van mn mooie bank en stoelen van Montel…..maar met dalmatiers vond ik het na jaren niet meer leuk,stond iedere dag alles af te stofzuigen….dus nu kies ik maar voor makkelijk door wasbare hoezen maar mn hart ligt ook zeker bij dat fijne stofje.

  1. Mindy

   Ohh daar kan ik me wat bij voorstellen. Dan zijn wasbare hoezen wel echt een uitkomst!

 4. Renee

  Bij fluweel denk ik aan kitsch, tegenwoordig valt dat kitsch wel mee, maar crushed velvet vind ik echt afgrijselijk, dan is het meteen kitsch voor mij
  Schattig poesje trouwens!

  1. Mindy

   Haha ieder zijn smaak natuurijk! Ik vind het echt prachtig

 5. Yvette

  Beste uitvinding. Fluweel. Wat een prachtige foto’s weer lieverd.

 6. Esther

  Het is prachtig al dat velvet in je huis en ja die kleuren !!! super. Oh en die poezen zo lief! graag zou ik ook zoveel meer willen van deze stof, maar met 2 wolfhonden, 2 husky’s die extreem verharen is het niet te doen, dan ben ik denk ik de hele dag aan het afnemen, dus het blijft bij een leren bank en een dikke stugge stof in de fauteuils. Oh ja , heb wel fluwelen stof op de diner stoelen haha, maar daar zitten de honden niet op. 😉

  1. Mindy

   Haha nee ik kan me voorstellen dat dat niet ideaal is! Gelukkig toch een mogelijkheid gevonden
   Bedankt voor je reactie!
   Liefs Mindy

 7. Pien

  Mag ik vragen waar die tijger en bank vandaan komen? Echt geweldig!!!

  1. Mindy

   Natuurlijk mag dat! De panter komt bij Spektakel wonen vandaan en de bank is van easy sofa, dit merk is oa verkrijgbaar bij Skylerstore

   1. Pien

    Dankjewel Mindy! echt heeel gaaf!

 8. Vanessa

  Hoi Mindy,

  Welke kleur bank is dat en waar kan ik die
  vinden? Ik heb 6 katten, dus ben opzoek naar een goeie bank die zover kan de nagels tegen houd.

  1. Mindy

   Hi Vanessa,
   Ik weet niet zeker of de bank nog verkrijgbaar is. Je zou kunnen informeren bij Skylerstore. De kleur van de is Wijnrood

 9. Vanessa

  Thanx! De bank die je er voor in de plaats hebt gekocht is ook gaaf. Krabt de kat er niet aan?

  1. Mindy

   Dank je wel!! Gelukkig niet, maar deze bank is ook van velvet. Dus ook hier komen geen halen in

 10. Vanessa

  Hele mooie kleur. Ik hou van zulke kleuren. Waar heb je die roze gekocht, die op je instagram ziet?

Geef een reactie