DIY hoofdbord met behang

DIY hoofdbord met behang, hoe en wat.

Deze keer een blog waarna je zelf ook lekker aan de gang kunt. Ik ging namelijk aan de slag op onze slaapkamer en maakte daar een DIY hoofdbord met behang. Het geeft een enorm statement aan je slaapkamer en aan je bed. Dus ik zeg ga er voor!

Al een tijdje liep ik rond met ideeën voor onze slaapkamer. Daarbij twijfelde ik steeds of ik toch weer een hoofdbord achter ons bed wou. Het originele hoofdbord hebben we weg gedaan om zo wat ruimte te besparen in onze oude slaapkamer. Hoewel een standaard hoofdbord vaak maar zo’n 10cm dik is wou ik ook nu die ruimte niet opgeven. Onze huidige slaapkamer is wel breed maar niet diep. Toen ik door insta zat te scrollen en de prachtige behang panelen bij Manon van @stylingbymanon mij weer deden watertanden kreeg ik een ingeving. Waarom ging ik geen DIY hoofbord met behang maken? Daar was natuurlijk geen enkele reden voor. Dus tijd om een lijstje te maken en aan de slag te gaan.

Deze mooie foto van Manon gaf mij inspiratie voor de slaapkamer

Dit heb je nodig

 • Houten sierlijsten (ik koos voor brede sierlijsten van 4 cm)
 • Montage kit
 • Muurverf
 • Behang (houd bij het bepalen van de hoeveelheid rekening met het patroon)
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Voor het verven kwasten, rollers en afplaktape en voor het behangen behanglijm, een behangspatel en een scherp stanleymes.

DIY hoofbord met behang

Het begint met het bepalen van de grote van je behangpanelen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de maat van je bed en de hoogte van je plafond. Ons bed is 160 breed en ik koos ervoor om het paneel 20 cm breder te maken. (ik bedoel daarmee de buitenmaat) Op deze manier past het bed er mooi in. De hoogte van het grote behang paneel is 2 meter. Bij de kleinere panelen heb ik de maat zo gekozen dat er precies een baan behang in past. Deze zijn 160 cm hoog en hebben daarmee een mooi hoogte verschil met het grote paneel. Zo ontstaat er echt een mooi DIY hoofbord van behang. Ook koos is voor een vrij brede sierlijst om zo een wat dramatische look te creëren. Je kunt natuurlijk ook voor een wat subtielere sierlijsten kiezen.

Om het mezelf niet te moeilijk te maken heb ik de sierlijsten vast voor me verstek laten zagen. Mocht je dit zelf willen doen dan raad ik je aan om hiervoor een mal te gebruiken. Ik koos er voor om de lijsten te schilderen voor ik ze op de muur bevestigde. Voor je de sierlijsten kunt bevestigen is het belangrijk om goed uit te meten waar deze moeten komen. Ik bepaalde allereerst waar het midden van de grote horizontale sierlijst moest komen. Hier zette ik op de juiste hoogte een klein verticaal streepje om te matchen met het midden van de sierlat. Met behulp van de waterpas zette ik een horizontale streep. Deze dient als hulpmiddel om de lijst correct op de muur te plakken

DIY hoofdbord met behang

Zorg bij het plakken van de sierlijsten dat je checkt of je ze goed waterpas bevestigd. Nadat de montagekit is uitgehard ben ik de wand rondom de lijsten gaan schilderen. Achteraf was het misschien makkelijker geweest om eerst de gehele wand te schilderen want dit scheelt een hoop randjes 😉 Om te zorgen dat deze DIY echt het effect van een hoofdbord krijgt ga je met het behang aan de slag. Hiervoor koos is voor behang van Graham&Brown. Omdat dit behang een patroon heeft en ik een symmetrisch beeld wou ben ik bij het grote paneel vanuit het midden begonnen met behangen. Hiervoor heb ik eerst weer een verticale hulplijn op de wand getekend.

De puntjes op de i

Als het behang op de wand zit is je DIY hoofdbord klaar en kun je beginnen met stylen. Op onze slaapkamer wil ik graag een boutique hotel sfeer creëren. Er staan dan ook nog wat andere veranderingen op de planning. Deze nieuwe wand is echter wel echt de statement in the room. Daar hoort natuurlijk een lekker riant opgemaakt bed bij met veel kussens en een sprei in allemaal fijne materialen. Ook kwam er nieuwe verlichting. Boven het bed hangt nu een mooie kroonluchter om deze sfeer extra te benadrukken komen er binnenkort ook nog andere nachtlampjes. Daarnaast wil ik ook op zoek naar mooie nachtkastjes.  

Het DIY hoofdbord van behang geeft echt het gewenste effect in onze slaapkamer. En het leuke is dat als je kiest voor een ander behang en een ander kleurtje op de wand jij deze DIY helemaal zo kunt maken dat die past bij jou! Ga je er mee aan de slag?

Hieronder nog wat foto’s van het eind resultaat.

Liefs Mindy

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Sylvia

  Heel mooi gedaan en wat n heerlijk sfeertje heb je hiermee gecreëerd!! Het is met recht dé eyecatcher van de kamer….

  Liefs Sylvia X

  1. Mindy

   Ah wat lief, dank je wel Syl!

  1. Mindy

   Ah wat lief Kimberley! Ja ik stiekem ook hoor haha.

 2. Tamara

  Super mooi geworden!

  Kun je me vertellen welke kleur er op de muur zit?

  1. Mindy

   Dank je wel! Natuurlijk, de kleur op de muur is Bordeaux Leaf van Flexa.

 3. Samira

  Heel leuk gedaan! Super creatief!
  Ik heb inspiratie 😉

  1. Mindy

   Ah dank je wel, wat leuk om te horen!

 4. Tessa

  Hoi!
  Waar heb jij je sierlijsten vandaan?

  Groetjes Tessa

  1. Mindy

   Hi Tessa,
   Wij kochten gewoon houten sierlijsten bij de bouwmarkt, deze zijn van de gamma. Ik denk dat gips wellicht iets makkelijker is om mee te werken

Geef een reactie