plafond behangen hoe doe je dat?

Een plafond behangen, hoe doe je dat?

Al een tijdje liep ik rond met het idee om een plafond in huis te gaan behangen. Af en toe zie ik het voorbij komen op instagram en het ziet er zo cool uit! Maar ja welk plafond zou ik daarvoor kiezen? En belangrijker; hoe doe je dat? Een plafond behangen?? Dit begon op een leuke uitdaging te lijken

Hoewel het idee dus al een tijd in mijn hoofd zat, leek de uitvoering hiervan nog ver weg. Ik wist namelijk echt niet welk plafond ik hier voor zou moeten kiezen. De woonkamer was veel te groot voor zo’n heftige statement en de slaapkamer ook. De keuken heeft een verlaagd plafond dus dat leek me ook geen goed idee. Eigenlijk leek het er dus op dat dit plan weer van de planken zou verdwijnen. Maar het zou niet bij me passen om niet standvastig aan een idee vast te houden en daarom bleef ik er over nadenken.

Gelukkig maar! Want uiteindelijk bedacht ik de perfecte plek voor dit idee. Een plek die zeker wel wat liefde kon gebruiken en wat altijd een ondergeschoven kindje is gebleven. Simpelweg omdat het een klein, vrij donker hoekje is wat ik maar niet naar m’n zin kon krijgen. Het was toch al niks dus ik kon er dan ook weinig aan verpesten. Perfect voor zo’n groots experiment toch? Ik heb het over de hoek waar ons tv meubel staat. Het plafond in deze hoek wordt van de woonkamer afgesloten door een draagbalk waardoor er een overzichtelijk stukje plafond over blijft. Kon niet beter!

hoe plafond behangen

Maar ja, hoe ga je een plafond behangen?

Zeker van mijn zaak dat dit zou gaan lukken, ik had tenslotte al heel wat behangen in mijn leven, begon ik te googelen. ‘Hoe plafond behangen’ Er zouden vast wat handige tips en tricks te vinden zijn op het world wide web. Zou je denken toch?? Helaas, het enige wat ik vond was het advies om een professional in te huren.. Tja dat ging ik natuurlijk niet doen. Ik hou van klussen én van nieuwe dingen uitproberen dus dit wou ik toch echt zelf gaan doen. Dat betekende dus goed doordacht zelf aan de gang. Zoals ik al zei, er viel weinig te verpesten.

Om te beginnen maakte ik behang lijm aan voor het zwaarste behang, dat leek me wel handig ivm de zwaartekracht. Hoe je dit mengt staat altijd vermeld op het pakje behang lijm. Ook had ik er voor gezorgd dat manlief paraat stond om me bij deze klus bij te staan. Meestal doe ik de klussen in huis alleen maar deze keer leek een beetje hulp me een goed idee 😉 Omdat ik voor een patroon behang heb gekozen (ik wil tenslotte een statement maken) leek het me handig de banen op de grond uit te meten. Je hebt echt te maken met zwaarte kracht en door de banen zoveel mogelijk op maat te knippen voor het plakken heb je hier het minste last van.

Aan de slag dan maar!

Enthousiast smeerde ik een stuk plafond met lijm in en klom met de eerste strook het trappetje op. Dat voelde allemaal heel onhandig, een strook behang van ruim twee meter wat over me heen hing, boven m’n hoofd werken. Hoe in vredesnaam ging ik dit plafond behangen?? Dit was dus echt een klusje voor twee. Beiden met een kant van het behang een trap op en terwijl Theo het behang omhoog hield zodat het niet boven op me lag kon ik zorgen dat ik het eerst stuk recht opgeplakt kreeg. Halverwege de baan stapten we over van trap en ging ik verder met de andere helft. Vervolgens kon Theo me ook de spatel en het stanlymes aangeven zodat ik alles netjes af kon werken.

De eerste baan was het lastigste, hier zat een gek hoekje in en er lopen daar ook nog verwarmingsbuizen over de muur. Maar toen we deze eenmaal gehad hadden verliep de rest eigenlijk steeds heel soepeltjes. In ongeveer anderhalf uur hadden we het hele plafond behangen. Toen moesten we nog wel alles opruimen maar we waren toch een stuk sneller klaar dan ik had gedacht. Natuurlijk hadden we de volgende dag spierpijn en ik denk ook niet dat Theo staat te springen om dit nog eens te gaan doen. Maar het behang zit er heel strak in! En het resultaat is geweldig, al zeg ik het zelf.

Het behang is een echte statement en past perfect bij mijn stijl. Het geeft een warm en geborgen gevoel en om dat te versterken heb ik ervoor gekozen deze hele hoek te gebruiken als gallarywal. Die is een tijdje geleden natuurlijk verdwenen en hier is ie weer helemaal op zijn plek. Nu hebben we dus  een hele toffe hoek in de kamer. Waar dus niet meer alleen de tv hangt maar ook van alles moois om naar te kijken. Het was altijd een hoekje wat een beetje los voelde van de rest van de kamer. Maar door de kleuren van het behang en de kleuren op de muur is het nu een opzichzelfstaand hoekje wat er duidelijk bij hoort.

een plafond behangen hoe doe je dat
Ik koos voor een print met rozetten waarvan de kleuren goed aansluiten bij de rest van de kamer.
Het is een sfeervolle hoek geworden met alle verschillende prints in de gallarywall

Nog even kort op een rijtje, hoe een plafond te behangen;

 • Zorg voor behanglijm voor de zwaarste soort behang
 • Meet de banen behang vast uit op de grond met aan beide kanten zo’n 10 cm speling. Let hierbij ook op het patroon. Wij hebben steeds een nieuwe baan uitgemeten voor we hadden liggen op gingen plakken.
 • Werk met z’n tweeën zodat je minder last hebt van de zwaartekracht
 • Is er een raam? Plak de banen dan met het licht mee, zo vallen de plaknaden minder op.
 • Verder is het natuurlijk van belang om gebruik te maken van goed materiaal, zoals een scherp stanleymes en een behangspatel e.d
 • Heb je geen ervaring met behangen dan is het raadzaam eerst eens een gewone wand te gaan behangen.

Als je houdt van een groot statement en je wel in bent voor een uitdaging is dit misschien ook wel iets voor jou. Hieronder deel ik foto’s met het resultaat. Ik ben benieuwd wat je er van vindt? En natuurlijk of je het ook zou zien zitten om hier mee aan de slag te gaan. Laat je het me weten in een reactie?

xx Mindy

 

De kleur van het kader komt terug in het behang en zorgt voor extra nadruk op het behang
Het behang zorgt voor een echt statement in de ruimte
plafond behangen hoe doe je dat?
Zo hebben we een hoek gecreëerd die goed aansluit bij de sfeer en stijl van de rest van de ruimte

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 31 reacties

 1. Korina

  Wauw, Ontzettend mooi geworden

  1. Mindy

   Ahh dank je wel meis! Ik vind het ook echt cool geworden

 2. Deense zomer

  Jeetje Mindy! Zwaar onder de indruk. Wat staat het gaaf en wat ben jij toch een alleskunner! Echt heel mooi en spectaculair! Liefs Linda

  1. Mindy

   Ah wat ontzettend lief Lin, dank je wel

  1. Mindy

   Ontzettend lief Yolanda, dank je wel❤

 3. Marilu

  FANTASTISCH!!! Ik kom superlatieven te kort. Echt mooi mooi mooi!! Wat een klus zeg! Knap! ❤

  1. Mindy

   Ah Marilu wat lief, dank je wel❤

 4. Ferdy

  Min wat ziet het er weer helemaal JIJ uit echt supertof

  1. Mindy

   Dank je wel Fer, ik ben er ook super blij mee❤

 5. Yvette

  Potverdikke Min, dit is zo onwijs mooi. Ik vind dit echt het mooiste plekje in jouw huis. Wow wow wow wow wow wow wow wow wow. Heb ik al gezegd WOW

  1. Mindy

   Ahh wat ben je ook een lieverd! Dank je wel Yvette, ik vind het ook heel goed gelukt ❤

 6. Echt te gek! Knap werk. Ik vind een muurtje behangen al een flinke klus, laat staan het plafond!

  1. Mindy

   Ja dit is wel even andere koek haha. Maar je krijgt wel een heel tof effect toch

 7. Carla

  Wauw Mindy, wat weet je toch altijd weer wat moois te maken.

  1. Mindy

   Wat lief Carla, dank je wel xx

 8. Jacqueline

  Wat goed van je zeg, ik vind het ook prachtig geworden!

 9. Dee (bijdee)

  Respect, ik was hier echt nooit aan begonnen. Het resultaat is prachtig en past inderdaad helemaal bij jullie interieurstijl 🙂 Mooie foto’s en leuk om te lezen over de hele klus 🙂 xxx

  1. Mindy

   Haha ik vond het ook wel spannend hoor
   Lief van je, dank je wel!!
   Liefs

 10. RESPECT! Het ziet er super mooi uit, maar het lijkt mij toch echt iets voor de expert in behangen zoals jij. Ik waag me hier niet aan hihi.

  1. Mindy

   Haha nou ik zou zeker eerst een paar gewoon muurtjes behangen voor je aan een plafond begint.
   Dank je wel meis ❤️

 11. Dewi

  Echt heeeel mooi!! Welke kleur/verf zit er op de muur waar alle lijstjes op hangen?

  1. Mindy

   Ah dank je wel!! Dat is de kleur Heartwood van Flexa.

 12. Abel Sprung

  Thank you for the good writeup. It in reality was a amusement account it. Glance complicated to far added agreeable from you! By the way, how can we keep up a correspondence?

 13. I

  Waar kan ik dat behang kopen? 🙂

  1. Mindy

   Het behang is van de Kwantum

 14. Jolanda Sanders

  Goedenavond, heb je misschien nog artikelnummer of naam van het behang?

  Groet
  Jolanda.

  1. Mindy

   Hi Jolanda,
   Het behang is destijds gekocht bij de Kwantum. Voor zover ik weet hebben ze deze helaas niet meer in hun collectie.

   Liefs Mindy

Geef een reactie