een weekendje uitwaaien op Schiermonnikoog

Een weekendje uitwaaien op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, een waddeneiland waarbij ik vooral denk aan de schoolreisjes van de lagere school. Met z’n allen op de boot en dan op de fiets naar de Berkenplas. De hele dag plezier! Zolang was het ook geleden dat ik op dit eiland was geweest, een jaar of 30 dus.. Maar nu ging ik begin december samen met Theo heerlijk een weekendje uitwaaien op schiermonnikoog.

Dat uitwaaien bleek geen enkel probleem want de weersvoorspellingen waren; onstuimig met regen en veel wind! Hoewel ik dus best wat herinneringen heb aan het eiland konden we ons niet zo goed een voorstelling maken. We zijn de afgelopen jaren veel op vakantie geweest naar Texel maar dit was natuurlijk heel wat anders. Zo gaat de boot bijvoorbeeld maar een paar x per dag. Dit was dus iets waar we echt wel rekening mee moesten houden. Daarnaast is schiermonnikoog een autoluw eiland wat betekend dat je er alleen lopend of met de fiets op mag. Hoe moest dat nou?

ontspannen begint al op de boot

Natuurlijk ging dat prima! Ik had heel zorgvuldig uitgezocht wat ik echt mee wou nemen dus met twee kleine tassen stapten wij die vrijdag op de boot. Omdat er vrijwel geen auto’s mee gaan op de boot is deze ook vrij klein van stuk. Op de boot krijg je gelijk het vakantie gevoel, grappig hoe dat altijd werkt. Na een boottocht van zo’n 45 minuten begon het al een beetje donker te worden toen we aan kwamen. Bij de boot staan bussen en taxi’s klaar om je naar je bestemming te brengen en daar waren we dan ook zo.

Aangekomen bij ons appartement hebben we daar onze spullen neergezet. We besloten meteen op zoek te gaan naar een plek om een hapje te eten. Natuurlijk kozen we ervoor om richting het strand te lopen. Binnen enkele minuten waren we aan het strand en daar zit ook restaurant Noderstraun. Het viel ons op dat het erg rustig was. Of dit was omdat de meeste mensen in het dorp bleven of het door de tijd van het jaar kwam, geen idee. Maar wij hebben hier in elk geval ontzettend lekker gegeten. In de zomer zou je daarbij ook nog eens kunnen genieten van een prachtig uitzicht over zee. Toen we uit getafeld waren liepen we weer terug naar ons appartement. 

ons verblijf

Het is best gek om in het (bijna) donker aan te komen op een eiland waar vrijwel geen verkeer is en weinig straat verlichting. Daarbij was het ook nog flink aan het waaien en regenen. (Dit werd met recht een weekendje uitwaaien op schiermonnikoog!!) Met het licht van de vuurtoren leek het eiland geheimzinnig en zelfs een beetje spannend. We besloten dan ook om het verkennen van het eiland uit te stellen tot de volgende dag. Ik hou wel van een beetje mystiek en zo voelde het bijna of ons de volgende dag nog een verrassing te wachten stond. 

We hadden een appartement in Strandresort Schier. Dit Is een resort met zo’n 30 moderne appartementen. Daarnaast is er een kleine wellness met binnenzwembad en 2 en 4 persoons sauna’s. Het resort ligt op een ideale plek tussen dorp en strand. Het appartement zelf is vrij strak en basic ingericht. Heel anders dus dan mijn eigen stijl. Maar het is van alle gemakken voorzien en daar gaat het om in zo’n weekend. Deze avond genoten we volop in één van de buitensauna’s. Deze zijn vervaardigd in een grote houten ton en werken op hout waar je zelf de houtkachel mee kunt stoken. Dat was enorm genieten en we voelde ons helemaal ontspannen.

Het eiland verkennen

Zaterdagochtend werden we na heerlijk te hebben geslapen wakker met uitzicht op de duinen en een voorzichtig zonnetje. Na koffie en een ontbijtje besloten we om de boel eens te gaan verkennen, te beginnen op het strand. Ik moet bekennen dat ik niet een enorme zee en strand liefhebber ben. Zo’n uitgestrekte horizon is gewoon niet iets waar ik veel mee heb. Daarom vind ik deze tijd van het jaar het leukst om naar een eiland te gaan. De zee is lekker onstuimig wat die horizon een stuk spannender maakt. Je kunt echt even heerlijk uitwaaien, al je spanning en zorgen los laten en gewoon genieten!

Wat ik heel mooi vind aan schiermonnikoog zijn de weelderige duinen waar je lekker doorheen kunt wandelen. Achter elke duinpan ziet het er weer anders uit! Na onze wandeling over het strand besloten we dan ook door de duinen terug te wandelen. Een prachtig stuk natuur waar we veel fazanten tegen kwamen en ook nog een aantal geiten. Het feit dat er vrijwel geen auto’s rijden op Schier maakt dat je je extra voelt ontspannen. Het was ook grappig om te merken hoe snel het went om gewoon midden op de weg te lopen zonder je druk te maken over je veiligheid. Wel iets om aan te denken. Want hoewel er weinig auto’s rijden zijn ze er natuurlijk wel!

onverwachte ontdekkingen

We bleken uit te komen bij het Rariteiten kabinet. Deze zit sinds mei 2018 in een deel van It Aude Kolonyhus. Naast een heleboel rariteiten is hier ook een expositie te zien is over de Nederlandse walvisvaart naar de Zuidpool. Een indrukwekkend stukje geschiedenis waar we onze ogen uit hebben gekeken! Daarna zijn we richting het dorp gelopen waar we de winkeltjes hebben bekeken. Een aantal typische toerist gerichte winkeltjes waar je souvenirs of commerciële producten vindt. Maar ook een aantal waar je mooie handgemaakte producten kunt vinden van plaatselijke kunstenaars. Het is een klein dorp en ook het enigste op het eiland dus we waren vrij snel uitgeshopt. We hebben een hapje gegeten en besloten om voor de middag fietsen te huren om zo nog iets meer van het eiland te kunnen zien.

Ik wou in elk geval even langs de Berkenplas, deze is voor mij onlosmakelijk verbonden met het eiland. Zomers zal dit denk ik ook echt een gezellige plek zijn waar je een ijsje haalt en kunt zwemmen zonder zorgen over eb en vloed. Nu waren we er vrij snel uitgekeken en fietsten verder naar de grote Wasserman bunker. Deze staat op een hoog duin en heeft een prachtig weids uitzicht over het eiland. Hier is ook goed te zien dat hoe klein het eiland eigenlijk is en dat het vrijwel één groot natuurgebied is. Heel mooi vond ik dat! Ook zagen we vanaf hier dat de weg doorliep naar het strand. We besloten om daar een kijkje te gaan nemen.

een weekendje uitwaaien op schiermonnikoog

Het waaide hard deze zaterdag, echt uitwaaien op schiermonnikoog dus. We kwamen op een breed strand waar we naar de waterrand zijn gelopen. Hier hebben we even staan genieten van de onstuimige zee en de ontzettend grappige drieteen strandlopertjes (vogels). Ook vonden we op het strand een enorme schelp die ons in de strandtent wel wat jaloerse blikken opleverde. Daar vertelde een mevrouw ons ook dat dit een japanse oester is. Bij nader onderzoekblijkt blijkt die niet eens zo bijzonder te zijn. Maar hoe dan ook voor ons een leuk souvenir.

De buitenlucht maakt moe en hongerig dus we besloten alweer op tijd op zoek te gaan naar een leuke plek om te eten. Deze keer gingen we naar de 4 dames. Een klein hotel waar je in het knusse restaurant ook een lekker hapje kunt eten. Daarnaast hebben ze hier een zeer uitgebreid assortiment wijnen, whiskeys en speciaalbieren. Aangezien je geen auto tot je beschikking hebt op schier hoeft er ook niet gediscussieerd te worden over wie de bob is. We hebben dus genoten van een lekker drankje bij een smakelijke maaltijd. Die avond waren we allebei moe. En onder het motto ‘niets moet alles mag’ lag ik al vroeg in bed en heeft Theo op de bank kickboksen gekeken. Moet ook kunnen toch 😉  

weer naar huis

Omdat wij Ravi zondagmiddag weer op moesten halen bij de zorgboerderij wouden we niet te laat met de boot terug. We hadden met de taxi afgesproken dat die ons die middag om 1 uur weer op zou halen bij het resort. Na ons ontbijt hebben we gelijk al onze spullen weer ingepakt en klaar gezet voor vertrek. Daarna hadden we nog tijd om nog één keer naar het strand te gaan. We besloten dat we natuurlijk ook even langs de vuurtoren moesten voor we weer vetrokken. Deze is niet open voor bezoekers maar is ook van buiten de moeite waard. Bovendien heb je vanaf dit punt ook weer een prachtig uitzicht over duin en zee.

Nu was het echt tijd om te gaan. We voelden ons ontspannen en opgeladen en hebben echt optimaal kunnen genieten dit weekend. Het zal deze keer vast niet weer zo lang duren voor ik weer eens een weekendje ga uitwaaien op Schiermonnikoog. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!

Liefs Mindy

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Mindy

   Dank je wel!! Ja het was echt enorm genieten❤

 1. Sylvia

  Mooi geschreven blog! Hoop dat jullie nog vaker een weekendje heen kunnen. QT samen.

  1. Mindy

   Dank je wel! Ja dat hopen wij ook zeker❤

 2. Deense zomer

  Schier is leuk, maar Ameland is bij ons meer favoriet ☺️! Heb veel familie wonen op Terschelling dus daar kwam ik vroeger als kind veel. Ach, op alle eilanden heb je vakantiegevoel zodra je de boot opstapt. Leuke blog. X

  1. Mindy

   Ameland is voor mij nog langer geleden volgens mij. Alleen Vlieland ben ik nog nooit geweest dus daar wil ik zeker nog eens heen! Dank je wel Lin!
   Liefs xx

 3. StyleBySyl Sylvia

  Leuke blog! Ik ben inmiddels op bijna alle eilanden geweest, behalve Schiermonnikoog dus! Mijn schoonzus en haar man hebben er een vakantiehuis, dus daar komt het nog wel eens van denk ik! Het ziet er iig heerlijk uit!

  1. Mindy

   Ooh dan gaat dat vast wel lukken!! Ik ben alleen op Vlieland nog nooit geweest. Lijkt me ook heel erg mooi!

Geef een reactie