Kleurvlakken schileren, hoe doe je dat?

KLEURVLAKKEN SCHILDEREN, HOE DOE JE DAT?

Dat ik graag uitgesproken keuzes maak in ons interieur en dol ben op kleur is jullie inmiddels wel bekend. Ondertussen begint het misschien ook wel op te vallen dat ik met het schilderen graag net even iets meer doe dan alleen de muur een kleurtje geven. Inmiddels heb ik al aardig wat kleurvlakken geschilderd in huis en ik krijg dan ook vaak de vraag; hoe doe je dat? In dit blog vertel ik over kleurvlakken en hoe ik te werk ga bij het schilderen van zo’n vlak. Ook komen er foto’s voorbij van een aantal kleurvlakken die hier huis zijn (geweest ). En natuurlijk een foto van ons aller nieuwste kleurvlak.

ALLES KAN, ALLES MAG

De tijd dat we het al spannend vonden om één muur in huis een kleurtje te geven zijn we allang voorbij. Onze huizen worden kleurrijker en men durft steeds vaker out of the box te denken bij het maken van een kleurkeuze.

Om hierbij nog net een stapje verder te gaan kun je kiezen voor het schilderen van een kleurvlak. Je kunt hierbij denken aan groot vierkant of rechthoekig vlak. Maar bijvoorbeeld ook aan een cirkel, een lambrisering of een baan over de muur. Strepen zijn ook een geweldige manier om een statement te maken zoals je kunt zien bij Andrea, @andrea_groot

WAT WIL JE BEREIKEN EN HOE GA JE DAT DOEN?

Belangrijk is om eerst te bedenken wat je wilt. Gaat het om een stuk muur waar je graag wat extra’s op wilt omdat het wat saai is? Of wil je extra aandacht trekken naar een bepaald deel van de kamer? Een kleurvlak is ook heel geschikt om verschillende gedeeltes in een kamer van elkaar te onderscheiden. Zo geeft een groot vlak achter de bank bijvoorbeeld een extra dimensie aan de zithoek. Dat kan een fijn en geborgen gevoel geven.

Daarnaast is de kleurkeuze natuurlijk ook erg belangrijk. Als je het een beetje spannend vind om een kleurvlak te gaan schilderen kun je er voor kiezen om een kleur te gebruiken die niet al te veel contrast geeft met de bestaande kleur. Denk aan lichte tinten op een witte muur zoals Anjes, @thuisbijvierleeuwen heeft gedaan. Of ton sur ton voor  een subtiel effect bij een gekleurde muur  zoals bij Bojoura, @mooiibo Wil je juist wat meer impact, dan maak je met een groot contrast tussen de kleuren natuurlijk een geweldig statement.

GEDULD IS EEN SCHONE ZAAK..

Als je de kleuren hebt gekozen kun je aan de slag! Bedenk hierbij dat dit geen haast klusje moet worden want voor het maken van een mooi, strak, kleurvlak heb je wel een beetje geduld nodig. Nu is dat iets waar ik niet zoveel van heb en daarnaast moet ik opbiechten dat netjes werken ook niet mijn grootste kwaliteit is. Maar dit wetende zul je nu waarschijnlijk vol vertrouwen aan de slag kunnen! Tenslotte is het mij ook gelukt 😉

Afhankelijk van welke vorm je wilt gaan maken heb je een meetlint, een potlood, afplaktape en eventueel een waterpas, een stuk touw en een spijker nodig. Wij hebben hier een lichte structuur op de muur waardoor afplakken niet altijd het gewenste resultaat geeft. Zelf maak ik graag gebruik van frogtape. Deze tape plakt echt heel erg goed en geeft mij zelfs op onze structuurmuur vrijwel strakke lijnen. Maar voor een kwetsbare ondergrond kun je beter gebruik maken van de paarse afplaktape

KLEURVLAKKEN MET RECHTE LIJNEN

Heb je er voor gekozen om een vlak met rechte lijnen te gaan schilderen? Bepaal dan de plek waar deze moet komen en meet vervolgens goed uit waar de hoeken komen. Voor het maken van rechte lijnen vind ik het zelf heel fijn om gebruik te maken van een stuk touw of draad. Dit span ik dan van de ene hoek naar de andere, even vast plakken met een stukje tape. Je hebt dan een mooie strakke lijn die je met de waterpas kunt checken. Je kunt het eventueel ook eenvoudig een stukje te verplaatsen. Ben je tevreden over de lijn dan kun je de afplaktape er zo bij langs plakken. Voor de schuine kleurvlakken die ik op de muur had vond ik dit ook heel makkelijk werken. Hierbij maakte ik natuurlijk geen gebruik van de waterpas. Wel maakte ik  hierbij van papier een malletje met de scherpte van de hoeken zodat de lijnen mooi gelijk werden.  Als je het vlak goed hebt afgeplakt kun je gaan schilderen en zul je gelijk het effect zien van je werk. Afhankelijk van de kleur en de ondergrond bepaal je of je meerdere lagen moet verven. Als je tevreden bent kun je, als de verf nog nat is, de tape voorzichtig verwijderen.

HET MAKEN VAN EEN CIRKEL

Het maken van een rond vlak is weer hele andere koek. Bedenk eerst hoe groot je de cirkel wilt hebben. Bepaal vervolgens het midden van de cirkel, op dit punt sla je een spijker in de muur. Gebruik hiervoor een klein spijkertje en sla het niet te diep in de muur want je moet m er straks ook weer uit trekken 😉  . Vervolgens maak je een stuk touw, dat de halve lengte heeft van de uiteindelijke cirkel, vast aan de spijker. Handig is om dit met een lusje te doen zodat het touw makkelijk kan draaien. Zorg er voor dat je aan het uiteinde van het touw een lusje hebt waar het potlood door kan waarmee je de cirkel af gaat tekenen. Dit doe je door het touw met het potlood helemaal strak te trekken en het potlood recht op de muur te zetten. Zorg er bij het trekken van de cirkel ook voor dat het touw de hele tijd strak gespannen blijft en je het potlood goed recht blijft houden. Als je de cirkel hebt getekend kun je deze gaan invullen met verf. Je begint met het opzetten van de randen met een kwast. Een rond vlak kun je helaas niet afplakken. Het is dus belangrijk dat je dit rustig en met een strakke hand doet. Als je de rand hebt opgezet kun je de rest invullen met een roller.

ONS NIEUWE KLEURVLAK

Met het schilderen van dit laatste kleurvlak besloot ik een stukje plafond mee te nemen om zo echt een statement te maken. Ik heb het zo uitgemeten dat het kleine vintage bankje precies in het vlak valt, zo krijgt ie een beetje zijn eigen kleine podium. Doordat de kleur doorloopt op het plafond krijg je een heel geborgen gevoel, een beetje alsof je onder een pergola zit. De gallarywall valt niet helemaal binnen het vlak en ook dat is een bewuste keuze. Voor mij moet het niet té strak en netjes zijn en hoeft dus ook niet alles binnen de lijntjes te vallen 😉

Je ziet, er is van alles mogelijk. De ene keer is het een kleine toevoeging op de muur en de andere keer veranderd het de hele sfeer van de kamer!

Ik ben ontzettend benieuwd wat jullie vinden van dit nieuwe kleurvlak en mijn keuze om het plafond mee te nemen. Laat je het weten in een berichtje hieronder?

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 36 reacties

 1. Jennshomestyle

  Wauw heel erg mooi geworden! ✨ en super leuke handige tips!!

  1. Mindy

   Lief, dank je wel meis!!
   Ah fijn, hopelijk heb je er wat aan

 2. Andrea de Groot

  Wat ontzettend leuk Min! Geweldig hoe je met verf echt statements kunt maken in huis!! Dank voor het benoemen van mijn strepen ook ❤️

  1. Mindy

   Graag gedaan lief! Jouw strepen zijn ook zó gaaf❤

 3. Deense zomer

  Die baan boven dat bankje naar het plafond!! Heel gaaf gedaan en een toffe kleurencombi! Mooie foto’s! Liefs Linda

  1. Mindy

   Dank je wel Lin!
   Vond de combi best even heftig maar ben super blij met het vlak.
   Bedankt voor je reactie meis
   xx

 4. Mooiibo

  Echt zo mooi je nieuwe kleuren op de muur! En ook een leuk blog met handige tips! Ik ga binnenkort voor een cirkel! Nog nooit gedaan maar ik denk dat ik het wel kan. Misschien weer ton-sur-ton of gewoon lekker gek?! We gaan het zien…Ben nog ff aan het brainstormen. X Bojoura

  1. Mindy

   Dank je wel Bojoura!!
   Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Je maakt er vast en zeker weer wat moois van!
   xx

  1. Mindy

   Aaah hahaha super lief!!
   Dank je wel Wieke .
   Liefs

 5. Yvette

  Oohhh Min wat ontzettend mooi. Wow, wow, wow. Echt prachtig, wat komt het bankje zo mooi tot zijn recht. Ik zit meteen naar mijn plafond te kijken hihi. Xx

  1. Mindy

   Hahaha lieverd!! Dank je wel lieve Yvette.
   xx

 6. Marjan ( vindustrial)

  Leuk stuk Mindy. En je laatste kleurvlak is een geweldige toevoeging. Gedurfd ook, maar ik had oom niet ander verwacht.

  1. Mindy

   Lief, dank je wel Marjan.
   Hihi ja ik hou er wel van
   xx

 7. Marjo

  Leuke tips! En dat stukje plafond vind ik helemaal top!

  1. Mindy

   Misschien ook wel leuk, een kleurvlak?
   Leuk dat je hebt gelezen!!
   Liefs xx

 8. Marlies

  Wow, wat een inspirerende blog Min! Ik (met al mijn witte muren) wil nu ook een kleurvak!!
  Fijn al die tips van jou!

  1. Mindy

   Ah wat leuk om te lezen Marlies!! Ben benieuwd of er eentje komt
   xx

 9. Sjoukje

  Mindy, je bent weer creatief en kleurrijk bezig geweest. Een mooie combinatie aan kleuren, zelfs op het plafond! Een beetje gewaagd, maar zeker leuk.

  1. Mindy

   Hahaha ja ik hou d’r wel van! Dank je wel!!
   xx

 10. Reina

  Je brengt me op ideeën Min! Moet nog eerst ff flik gestuukt worden voordat ik mijn snode plannen kan uitwerken. Maar met jou tips gast het zeker lukken

  1. Mindy

   Oeeh spannend Reina, ik ben benieuwd!!

 11. Stephanie

  Hoi Mindy,
  Ik vind de kleuren echt super mooi! Weet je nog welke kleuren je hebt gebruikt?
  X

  1. Mindy

   Bedankt voor je reactie
   Ik weet niet precies welke foto je bedoeld? De kleuren op de laatste foto’s zijn Lush Indigo (blauw) en Macaron Peach van Flexa (koraal)

 12. Imke

  Hé Mindy, ik zou graag willen weten welke kleuren je hebt gebruikt voor het rechte kleurvlak. Het zijn de ene laatste foto’s. Het lijkt een beetje op donkerpaars en bruin. Weet je dat toevallig nog?

  1. Mindy

   Hi Imke,
   Je bedoeld die met de horizontale baan in het midden hè? Die lichte kleur is Parfait en de paarse kleur is Inkt. Beide zijn mengkleuren van de Gamma.

 13. Marianne

  Hoi Mindy,
  Super leuk hoe jij kleuren combineert in vlakken.
  Ik ga zelf ook in mijn slaapkamer 2 vlakken toevoegen. Ik vroeg me af hoe jij het doet als je twee lagen verf aan moet brengen. Plak je twee keer de vlakken af? of laat je de tape tussendoor zitten?

  1. Mindy

   Ik laat meestal de tape zitten omdat het lastig is om precies dezelfde lijn te pakken.

 14. Bas

  Hoi Mindy,
  Welke tape gebruik jij om dit zo strak op de muur te krijgen?

  1. Mindy

   Ik gebruik de gewone afplaktape , maar voor echt strakke lijnen werkt frogtape het mooist. Dat is echter wel een stuk prijziger. Zelf vind ik het ook fijn om de lijnen op te zetten met potlood en dan met de kwast er bij langs. Maar dan moet je wel een redelijk vaste hand hebben

 15. Adri Slob

  hoi Mindy,
  Wij willen een cirkel op de muur doorzetten op het plafond. Dan werkt een touwtje met een spijker niet. Wij hebben geprobeerd een papieren cirkel te vouwen en dan over te trekken maar dan lijkt het perspectief niet te kloppen… Hoe lossen wij dit op?
  Groeten Adri

  1. Mindy

   Hi Adri,
   Ik denk dat jullie idee van de papieren cirkel een goede oplossing is. Maar doordat je de cirkel doortrekt op het plafond krijg je een vertekend beeld. En dit zal vanuit elke hoek ook weer anders lijken. Ik denk dat je het beste resultaat zou kunnen krijgen door vanuit de losse hand te tekenen maar dat is niet zo makkelijk. Anders is het accepteren dat je optisch niet een perfecte cirkel hebt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een ovaal te maken ipv een cirkel dan heb je denk ik een minder vertekenend beeld

 16. May

  Ha Mindy,
  Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen want ik loop bij schilderen van kleurvlakken meestal tegen twee dingen aan:
  Bijna geen verf dekt in 1 keer en ik moet meestal 2 -3 lagen aanbrengen voordat het echt helemaal mooi is. ( zelfs bij verf van prof. Schildersvakhandel). Dat betekent dat je na iedere laag aantal uur moet wachten en dus ook tape pas na laatste laag kunt verwijderen. In optimale gevallen kan ik tape dus na 1 dag verwijderen. En zelfs bij gebruik van paarse tape komt er dan soms verf mee, heel jammer. Is dat ook jou ervaring?
  Of verf jij meteen meerdere lagen over elkaar zonder droogtijd?
  Ik heb alle soorten tape uitgeprobeerd en meest positief over paarse tape. Frogtape kleeft zo vast dat er altijd verf meekomt van de muur bij mij. Zelfs na verwijderen binnen 30 min. Heb jij die ervaring niet?
  Heb jij een tip om meetrekken verf te voorkomen?

  Groeten,
  May

  1. Mindy

   Hi May,
   Ik breng inderdaad vaak al een tweede laag aan zonder droogtijd. Bij de meeste kleuren gaat dat goed. Soms moet het later toch nog een laag maar dat doe ik dan zonder afplakken. Als ik meerdere kleuren gebruik doe ik de tweede ook vaak zonder afplakken. Maar dat vergt dus wel een vaste hand. Voor kwetsbare ondergrond en pas geverfde muren is de paarse inderdaad het fijnst. Dan heb je de minste kans dat er verf mee komt bij het verwijderen. Nadeel van de paarse vind ik wel dat die soms uit zichzelf loslaat en dus niet altijd een strakke lijn geeft. Als ik de ondergrond ook nog een kleurtje ga geven werk ik dan liever met de frogtape.
   Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes!!
   Liefs Mindy

Geef een reactie