KOKODAMA planten in een speciaal jasje

Alweer de een na laatste in de reeks ‘De onderneming van..’ Deze keer geeft Monique ons een inkijkje bij haar onderneming; Kokodama. Wat een enthousiaste reactie kreeg ik toen ik Monique vertelde dat ik Kokodama graag een plekje wilden aanbieden in deze reeks. Natuurlijk kende ik de Kokodama al wel maar het verhaal er achter niet. Zo had ik er geen idee van dat ze bij de productie in Sri Lanka ook heel betrokken zijn bij de lokale bevolking. Zo bieden ze de vrouwen die door omstandigheden niet van huis kunnen de mogelijkheid om vanuit huis de touwtjes voor de Kokodama’s te knopen en ze vervolgens bij hen op te halen. Ook hebben ze een plaatselijk schooltje volledig opgeknapt zodat de kinderen daar weer veilig naar school kunnen. Dat soort verhalen maakt deze blogs ook extra leuk om te doen! Lees je ook weer mee?

Hoe en wanneer is Kokodama ontstaan?

Onze onderneming Kokoplant bestaat al meer dan 20 jaar, echter de laatste 6 jaar zijn wij ons volledig gaan focussen op onze Kokodama. Kokodama is een door ons zelf ontwikkeld product gemaakt van Kokosvezel en wordt geproduceerd in Sri Lanka. Mijn man en ik hebben grote passie voor planten en de natuur, bij ons thuis hebben we daarom ook een serre met diverse mooie planten. Wat ons opviel, was dat hangplanten altijd in (lelijke) plastic potten, met een plastic haak, afgeleverd worden. Dat bracht ons op het idee om dit plastic te vervangen door duurzame kokosvezel. Dat is vele malen beter voor het milieu en heeft daarnaast een mooiere uitstraling. Een win-winsituatie dus.  

Zo gezegd, maar zeker niet zo gedaan. Daar waar de markt vandaag de dag overspoeld wordt met hangplanten in allerlei soorten en maten, was dit 6 jaar geleden echt nog heel anders. Het was een kleine markt en wij stuitte op veel weerstand. “Men gaat toch immers geen gat in het plafond boren?”, werd ons vaak gezegd. Maar wij hadden én hebben een visie en zette onze ideeën door, tot het succes wat het nu is! Daar zijn wij ontzettend trots op 😊. Hangplanten zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons interieur!

kokodama

Wat doe je precies, waar en met wie?

Wij importeren Kokodama’s (de ronde bol van kokosvezel) van onze fabriek uit Sri Lanka. Normaliter gaan wij hier 1x per jaar naar toe, maar door Corona is het nu dus alweer 2 jaar geleden dat ik onze collega’s uit Sri Lanka heb gezien. Onze Kokodama voorzien wij van diverse soorten planten. Deze kopen wij in bij collega-kwekers. Wij maken hiervoor een selectie van planten van de beste kwekers. De plant poten wij in de Kokodama, zonder het plastic potje, en zo gaat er een geheel biologisch afbreekbaar product bij ons de deur uit. Op weg naar diverse tuincentra en conceptstores door heel Europa. Wat doe ik precies in dit verhaal? Ik ben de eindverantwoordelijke voor Personeel, PR en de financiële administratie. Dit houdt in dat ik de hele dag aan het trouble shooten ben en het aanspreekpunt ben voor mijn collega’s. Een dag is voor mij dus nooit hetzelfde. Ik werk samen met mijn man en nog 6 andere collega’s.      

Wat vind je het allerleukste aan je werk voor Kokodama?

Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met klanten. Tot maart vorig jaar stonden wij op diverse beurzen om naamsbekendheid voor ons product te krijgen, maar ook om de klanten weer eens te zien en te spreken. Op die manier kom je er achter wat er speelt in de markt en wat de nieuwste trends op plantgebied zijn. Nu bel ik de klanten om het contact te onderhouden. Op dit moment ben ik mij volledig aan het focussen op de relatiegeschenken. Wij merken dat hier door de lockdown een enorme vraag naar is. Veel mensen werken thuis, en bedrijven willen hun waardering uiten door middel van een groen en duurzaam product.      

En wat zijn de dingen die tegen vallen?

Het enige wat ik kan bedenken wat tegenvalt, is dat er maar 24 uur in een dag zitten. Sommige dingen, zoals Instagram, zou ik veel meer tijd in willen steken dan op dit moment mogelijk is. Natuurlijk zijn er werkzaamheden die ik leuker vind dan andere, maar de diversiteit aan werkzaamheden maakt mijn dagen lekker afwisselend en dynamisch. Ook het werken met mijn man en de betrokkenheid van het hele gezin met ons bedrijf maakt het een fijne werkplek.

Heb je naast je onderneming nog een andere baan?

Naast mijn onderneming heb ik 4 kinderen, een hond en een kat, dat vind ik al een onderneming op zich 😊. Ik vind het wel superleuk om mijn oude beroep, bloemist, af en toe op te pakken. In de vorm van workshops en bruids- of rouwwerk voor familie, vrienden en bekenden.

Welke impact heeft Corona gehad op jou en Kokodama?

Corona heeft een grote impact gehad op onze onderneming. Half december werden alle winkels in Nederland gesloten. In Duitsland en andere Europese was dit al eerder het geval. Normaliter geldt aan het begin van het jaar “Kerst eruit, planten erin”. Onze grootste afzet vinden wij dan ook in de eerste 2 maanden van het jaar. Maar nu lag de wereld volledig stil. En onze tropische planten kunnen ook niet buiten verkocht worden, zoals dat met bloemen wel volop gebeurd is. Dat zorgde ervoor dat bij ons alles stil kwam te liggen. Kortom: Veel zorgen over hoe het nu verder moest. 

Ons personeel heeft hierin meegedacht, en met zijn allen zijn wij achterstallig werk gaan doen. Denk hierbij aan alle klusjes waar je normaal nooit aan toe komt. Zo werd de werktijd toch nog nuttig besteed. Verder hebben wij supermarkten benaderd om ons product te verkopen. Dit is iets wat wij normaal niet doen, omdat ons product zich meer leent voor speciale winkels. Al met al slaan we ons er doorheen en zijn de winkels en tuincentra in Duitsland en een paar Europese landen inmiddels weer geopend. En sinds kort is in Nederland shoppen op afspraak mogelijk. Voor mij persoonlijk heeft Corona dus flink wat zorgen gekost over mijn onderneming, maar zeker ook thuis met 3 naar schoolgaande kinderen was het flink afzien. Ik hoop voor hun dat ook zij snel weer het normale leven kunnen oppakken en weer op stap kunnen met vrienden en vriendinnen.      

kokodama

Wat zijn je toekomstplannen?

Mijn toekomstplannen op zakelijk gebied zijn het oppakken van de markt van de relatiegeschenken. Ik weet namelijk zeker dat hier voor ons een grote kans ligt door middel van postverzending. Onze Kokodama is namelijk niet breekbaar, iets waar andere leveranciers met keramiek of glaswerk wel tegenaan lopen.

Op persoonlijk vlak zou ik graag wat meer tijd in mijn hobby’s willen steken en mij veel meer willen bezighouden met bloemen en planten door middel van workshops e.d.

Dank je wel Monique voor je mooie bijdrage. Ik hoop natuurlijk met je mee dat er snel meer versoepelingen mogelijk zijn. Wil je meer zien van Kokodama volg ze dan op hun Instagram pagina of neem een kijkje op de website

Liefs Mindy

Heb je deze blogs al gelezen ?

Mary Jane Schoenenboetiek

Ubuntu Lifestyle

kokodama

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Nicole

  Mooie blog over het mooie verhaal van Kokodama.

 2. Deense zomer

  Mooi bedrijf van mensen met een inspirerende ondernemersgeest! Tof om te lezen!

 3. Sylvia

  Goed verhaal achter een mooi product!

 4. Joyce den Breker

  Mooi verhaal super leuk product Ook leuk in de tuin straks Ga er zeker naar kijken

  1. Mindy

   Ja onwijs leuk!! Ik denk dat ik er ook een paar buiten ga hangen ♡

  2. Monique

   Dank je wel Joyce. Onze Kokodama s zijn zeker geschikt voor in de tuin

Geef een reactie