UBUNTU LIFESTYLE

In ‘De onderneming van..’ Zet ik een aantal ondernemers in de schijnwerpers die te kampen hebben met zorgen vanwege alle maatregelen die er nu door Corona zijn. Deze keer geeft Baukje ons een kijkje in haar onderneming UBUNTU. Een enorm inspirerend verhaal over een bedrijf wat zoveel meer doet dan alleen mooie producten verkopen. En die tegen problemen aanloopt waar we misschien niet zo snel bij stil staan. Goed om ons daar dus ook bewust van te zijn. Lees je mee?

Hoe en wanneer is UBUNTU ontstaan?

Het allereerste idee voor UBUNTU Lifestyle is al meer dan 10 jaar geleden ontstaan toen wij, ik (Baukje) en mijn man Gerard, een rondreis door Afrika maakten. In elk land waar we kwamen zag ik zoveel mooie producten. Deze zouden met een vertaalslag heel mooi passen in Nederlandse interieurs.

Toen we onze rondreis eindigden ontmoette ik Paulien die met haar man op wereldreis was. Ook zij zag deze mooie spullen en samen begonnen we te fantaseren over een eigen interieurlabel. We waren geraakt door de grote armoede in het continent en daarbij ook ontroerd door de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de inwoners. Wat zou het toch mooi zijn om producten te verkopen die door de inwoners zijn gemaakt waarmee zij hun inkomen zouden gaan verdienen.

Een jaar later zijn wij in Ethiopië gaan wonen om een verpakkingsbedrijf te starten. Dit was ook een uitgelezen kans om UBUNTU op te starten. Ik kon zorgen voor de inkoop in Ethiopië en Paulien voor de verkoop in Nederland.

We hebben al met al 10 jaar in Ethiopië gewoond en zijn in het voorjaar van 2018 weer in Nederland komen wonen. Zo kon ik ook aan ‘deze’ verkoopkant in Nederland meewerken.

Wat doe je precies, waar en met wie?

We laten onze producten nu bij verschillende projecten maken. Zo worden onze manden gemaakt in een project waarbij plattelandsvrouwen en hun gezin worden ondersteund. Met het maken van de manden verdienen zij extra inkomsten waarmee hun kinderen naar school kunnen gaan.  

Zo heeft elk product zijn eigen verhaal en weten we zeker dat de makers een eerlijke prijs voor hun product krijgen.

Na het maken van de producten wordt alles naar Nederland gestuurd. We verkopen via de webshop, maar er zijn ook een paar winkels die onze spullen verkopen. Dit hopen we over een tijdje uit te kunnen bouwen.

Wat vind je het allerleukst aan je werk voor UBUNTU?

Ik vind het ‘t allerleukste om nieuwe producten te verzinnen. In Ethiopië ging ik graag naar lokale markten om te zien welke producten er verkocht werden. Er zijn zoveel mooie grondstoffen (wol, grassoorten, klei etc.) waarmee iets te maken valt. Hoe leuk is het dan om hier een product uit te ontwikkelen die wij in Nederland graag terug willen zien in ons interieur.

En wat zijn de dingen die tegen vallen?

Het logistieke stuk is momenteel een uitdaging. Daar vertel ik verderop nog meer over. Daarnaast is het een uitdaging om een productstandaard te hebben. Het is allemaal handwerk, maar er zijn wel marges waar binnen gewerkt moet worden. 

Heb je naast je werkzaamheden voor UBUNTU nog een andere baan?

Naast mijn werkzaamheden bij UBUNTU ben ik, sinds we weer in Nederland zijn gaan wonen, gestart met ROMTE Interieuradvies (www.romteinterieuradvies.nl). Ook zijn we bezig met het starten van een koffiefabriek in Ethiopië. Een fair chain koffie waarbij we de hele keten in Ethiopië houden om de waarde in het land te houden en werkgelegenheid te creëren. Hiervoor ga ik aan de slag op het gebied van communicatie. Op mijn instagrampagina @baukje_van_der_wal vertel ik over al deze projecten.

Ondertussen zijn we thuis bezig om van onze gekochte boerderij een boerenerf te ontwikkelen. Een heel gaaf project waar ook de nodige tijd in gaat zitten. En met nog 3 jonge kids in huis (7,5,2jr) zijn we meer dan druk 😊.

Welke impact heeft Corona gehad op jou en je onderneming?

Corona heeft ons naar een cruciaal punt geleid. We deden UBUNTU er bij als hobby en lieten al onze spullen in koffers meebrengen. Toen corona startte stond het vliegverkeer ook zo goed als stil en daarmee ook het vervoer van onze producten. Dit was al geen ideale oplossing, maar nu moesten we echt een keuze maken. Of stoppen met UBUNTU, óf doorgaan op een professionele manier. De eerste optie was eigenlijk geen optie. De producten zijn zo uniek en bovenal hebben de makers de inkomsten zó nodig dat we besloten op professionele wijze verder te gaan.

Op dit moment zijn we bezig om alle officiële licenties in Ethiopië te regelen en starten we met het vullen van onze eerste container. Tot die tijd moeten we het met weinig voorraad doen, maar het gaat komen! 

Wat zijn je toekomstplannen?

Wanneer we alles officieel hebben vastgelegd en onze logistiek op orde is, kunnen we gaan uitbreiden. Meer voorraad, maar ook meer producten. Er liggen al heel wat ideeën klaar. Paulien stapt er voor nu even uit in verband met haar drukke baan en gezin, maar ik zal er juist meer tijd in gaan steken. We zouden het erg leuk vinden als jullie UBUNTU lifestyle gaan volgen. De mission statement van UBUNTU (en ook de betekenis van het woord) is ‘I am because you are’ – wij kunnen er zijn door jullie en andersom. Samen hebben we elkaar nodig. Mooie boodschap om mee af te ronden toch? 😊

Veel liefs,

Baukje

Wauw Baukje bedankt voor dit inspirerende verhaal over jouw onderneming. Ik ben onder de indruk van je enorme ondernemersgeest!  En wat mooi om te lezen dat Corona ondanks tegenslagen er ook voor heeft gezorgd zo’n mooie grote stap te zetten. Heel veel geluk voor de toekomst en ik zal alles met veel plezier volgen op Instagram! Nemen jullie ook een kijkje?

Liefs Mindy

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Sylvia

  Wat ‘n inspirerend verhaal! Ik kende deze accounts nog niet maar ga ze zeker volgen

  Liefs
  Sylvia X

  1. Mindy

   Enorm he Syl. Zeker de moeite waard! X

 2. Deense zomer

  Heel inspirerend! Ik volgde Baukje al, maar heel tof om dit verhaal zo te lezen.

  1. Mindy

   Ja hun persoonlijke project is minstens zo inspirerend he Lin! Maar het verhaal van Ubuntu kende ik nog niet♡

Geef een reactie