Welke planten in de badkamer

Planten zijn een onmisbare accessoire geworden in huis. Persoonlijk vind ik ook echt dat planten een ruimte tot leven brengen. Tegenwoordig kun je in elke ruimte aan de slag met planten want we hebben ze allang niet meer alleen in onze woonkamer staan. Ook in de keuken, de slaapkamer en zelfs de badkamer zijn we aan het stylen met planten.

Met de opkomst van de kamerplant zijn ook onze groene vingers volop in ontwikkeling. Gelukkig maar want een plant goed verzorgen blijkt nog niet altijd even makkelijk. Als je aan planten verzorgen denkt, denk je aan water geven. Maar toch gaat het daar vaak mis. Een plant is vaak beter bestand tegen een tekort aan water dan tegen een overdosis. Je kunt je plant dus echt verzuipen! Een plant die te droog staat kun je vaak herkennen doordat hij zijn bladeren wat laat hangen. Met een scheutje water help je ‘m er dan zo weer bovenop. Een plant die teveel water heeft gehad kun je soms herkennen aan geel blad maar als je pech hebt aan rottende takken en wortels. Verpotten is dan vaak de beste remedie.

Hoe verzorg je welke plant

Zelf maak ik graag gebruik van het world wide web als het op de verzorging van mijn planten aankomt. Koop ik een nieuwe plant die ik nog niet ken dan google ik die vaak in de winkel al even. Vragen ze me teveel verzorging dan mag de plant terug in het schap. De kans op overleven is dan simpelweg te klein 😉 Het water geven doe ik tegenwoordig vooral op gevoel en dat gaat met de meeste van mijn planten prima. Echter de standplaats bepaald of een plant een plekje kan vinden in ons huis. Immers de plekjes voor het raam maar zonder direct zonlicht zijn snel vergeven. En veel of weinig licht is vaak erg bepalend voor de levensduur van je planten.

planten in de badkamer

Welke planten zijn geschikt voor in de badkamer

Dat brengt ons bij de vraag welke planten nu geschikt zijn voor in de badkamer. Want veel mensen denken dat de keuze van planten wordt beperkt door het vocht en de warmte in deze ruimte. Maar hoewel je een plant dus met gemak kunt verzuipen zijn ze over het algemeen best blij met een vochtige ruimte. Dit komt immers niet gelijk op de potgrond en laat ze dus ook niet met hun voeten in het water staan. Ook kunnen de meeste planten juist in combinatie met vocht prima tegen de warmte in een badkamer. Denk maar eens aan alle kassen waar veel planten in worden gekweekt. Over het algemeen zij die behoorlijk warm en vochtig.

Het probleem zit ‘m echter vaak in de hoeveelheid daglicht die een badkamer binnen komt. Er zijn tenslotte maar weinig badkamers met een groot raam waardoor de hele dag licht naar binnen komt. Sterker nog de meeste badkamers zijn voorzien van een klein raam en meestal ook nog voorzien van raambekleding. Dit heeft natuurlijk te maken met de privacy die we graag ervaren in een badkamer. Daardoor is de keus in planten dus wel een stuk beperkter. Want zonder daglicht kan een plant simpelweg niet leven. Heb jij geen daglicht in je badkamer? Dan is helaas de enige oplossing om nepperds neer te zetten.

planten in de badkamer

Deze planten doen het prima in de badkamer

Heb jij nou wel daglicht in je badkamer en wil je graag wat echte planten om mee te stylen? Dan is het van belang om goed te kijken waar je planten komen te staan. Heb jij bijvoorbeeld vloerverwarming in je badkamer dan kun je beter geen planten direct op de grond zetten. Planten houden namelijk niet van vloerverwarming. Wil je toch graag een plant naast je bad of badkamermeubel zetten, doe dat dan bijvoorbeeld op een laag krukje. Heb je niet zo’n grote badkamer maar wil je toch graag wat groen toevoegen dan is een hangplant natuurlijk de perfecte keus. Een Scindapsus is bijvoorbeeld een mooie hangplant die wat minder licht verlangt en ook nog eens geniet van water op zijn blad.

planten in de badkamer

Wat opties op een rijtje

De Calathea, deze plant is er in veel soorten en is met zijn mooie blad dol op gefilterd licht en vocht, perfect voor in de badkamer dus.

Ook de graslelie en de Aglaonema zijn uitermate geschikt voor in de badkamer. Deze planten verlangen weinig verzorging en kunnen prima op een wat donkerder plekje staan.

Een Philodendron en Monstera zijn ook planten die prima on de badkamer kunnen staan. Deze planten kunnen ook goed met wat minder licht. Denk er echter goed om dat de aarde niet te nat wordt. Want hoewel deze planten houden van een regelmatige sproeibeurt houden ze niet van natte voeten.

De Scindapsus is ook een echte leukerd. Deze hang of klimplant groeit van nature tegen bomen omhoog. Ze zijn dus wel gewend aan wat minder licht. Hiermee zijn deze planten dus ook zeer geschikt voor in de badkamer

In onze badkamer

Bij ons in de badkamer vind je een aantal planten uit bovenstaand lijstje terug, Zo hebben wij een Scindapsus en een Calathea. Daarnaast heb ik ook een aantal Bromelias in onze badkamer gezet. Deze plant kan ook prima zonder direct zonlicht en houdt van vochtige ruimtes. Met hun kleurrijke bloei behoren ze sowieso thuis in mijn rijtje favoriete planten. Extra fijn dus dat ze het ook goed doen in de badkamer. Zoals je kunt lezen zijn er dus best heel wat planten die geschikt zijn voor in de badkamer. Zolang je er maar op let dat je planten kiest die passen bij de lichtinval van jou badkamer. Ga jij ook wat extra sfeer in je badkamer brengen met planten?

Liefs Mindy

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Mindy

   Jammer is dat dan he. Maar jij hebt wel mooie neppers toch? X

 1. Iris

  Wat een leuke blog! Ik heb helaas ook geen daglicht in mijn badkamer, maar misschien dan toch maar eens gaan kijken voor een paar mooie kunstplanten 🙂

  1. Mindy

   Ah dank je wel! Ja het is soms even zoeken maar er zijn echt wel mooie neppers te vinden.

Geef een reactie