10 dingen die ik niet meer koop

10 DINGEN DIE IK NIET MEER KOOP

Toen Ilse van Interior Twin mij uitdaagde om het stokje over te nemen. En een blog te schrijven over 10 dingen die ik niet meer koop heb ik wel even flink getwijfeld. 10 dingen, dat lijkt misschien niet zoveel maar ik kon ze ook niet zo maar even opnoemen.

Uiteindelijk besloot ik toch om de uitdaging aan te nemen. Juist even stil staan bij wat je eigenlijk allemaal koopt maakt je een stuk bewuster. Misschien is het maar een klein stapje in het grote geheel. Maar elk stapje is er één. En dat was ook het idee wat Sabine van Styled by Sabine had toen ze begon met de eerste blog in deze reeks. En door het stokje steeds door te geven hebben we een groot bereik. Zo maken we anderen misschien ook bewust over wat ze al doen om duurzaam te leven. En wat ze misschien nog meer zouden kunnen doen.

10 dingen die ik niet meer koop

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp en ik denk dat we er allemaal wel mee bezig zijn. Ik wil hierbij gelijk duidelijk zeggen dat ik mezelf echt niet als voorbeeld wil stellen. Er is namelijk nog heel veel wat ik beter zou kunnen doen. Maar ondanks dat ik het belangrijk vind om bewust te zijn is het niet iets waar bij mij alles om draait. Ongetwijfeld zullen er tussen degene die dit lezen, mensen zijn die een stuk duurzamer leven dan mij. Maar zoals gezegd elk stapje is er één. En daarnaast is er altijd ruimte voor ontwikkeling! Hieronder mijn 10 dingen die ik niet meer koop en waarom.

1 - een grote voorraad

Dit is het eerste wat in me opkwam toen ik de uitdaging van Ilse ontving. En iets waar ik al heel wat jaartjes mee gestopt ben. Een grote voorraad eten kopen. We hebben hier een fijne bijkeuken met een grote provisiekast en ook een grote koelkast. En mijn idee was altijd; lekker vol stampen, dan hebben we altijd alles in huis. Maar het grote nadeel van zo’n grote voorraad is dat je dat er altijd dingen blijven liggen. Dingen die je dan dus weg kunt gooien. Doodzonde en absoluut niet duurzaam. Natuurlijk hebben wij nog steeds een voorraadje in de provisiekast. Maar niet meer dan we ook daadwerkelijk gebruiken. En ook de versproducten gaan allemaal op.

2 - plastic tasjes

Dit is denk ik iets wat heel veel mensen met mij niet meer kopen. Maar jongens hebben we daar met z’n allen even aan moeten wennen. Op het moment dat de regel inging om geen gratis plastic tasjes meer mee te geven in winkels werkt ik nog als mode adviseur in een kledingzaak. Nou ik kan je vertellen dat ik heel wat boze klanten voor me heb gehad! Gelukkig is deze regel inmiddels helemaal ingeburgerd. En zie je steeds meer mensen met hun eigen tas op pad gaan. Zelf heb ik een hele fijne, grote canvas shopper die altijd mee gaat als ik het centrum in ga. Dus ik koop nooit meer een tasje. Naast dat dat een stuk beter is voor het milieu scheelt het ook een heleboel rotzooi thuis.

10 dingen die ik niet meer koop
De canvas shopper gaat altijd mee als ik naar het centrum ga.

3 - promotie producten in de bouwmarkt

Je kent ze wel, van die stands in de bouwmarkt of tuincentrum met boven een grote voorraad producten een tv scherm. Op dat scherm is een knappe man of vrouw met een stralende lach aan het demonstreren hoe handig dit product wel niet is… Nu moet ik zeggen dat ik hier persoonlijk niet echt een zwak voor heb. Maar voor manlief zijn deze stands een soort magneet. Zo hebben wij al een koekenpan gehad die niet aanbakt en zonder olie gebruikt kan worden. (na de eerste keer was de pan zwart) En meer van dat soort “handige” producten. Inmiddels is ook mijn man overtuigd dat deze producten over het algemeen meer beloven dan ze waar maken. En hoewel hij nog steeds graag de filmpjes kijkt komen de producten er hier niet meer in.

4 - allerlei crèmes

Hoewel ik niet zo geloof in die waanzinnige producten in de bouwmarkt. Mag ik graag verhalen horen over fantastische crèmes die wonderen verrichten voor je huid. Ik heb namelijk een enorme haat liefde verhouding met mijn huid. Want hoewel ik met mijn 41 jaar helemaal niks te klagen heb wat betreft rimpels of slappe huid. Heb ik wel last van een hele gevoelige huid met onregelmatigheden. En bovendien lijkt het altijd of ik te lang in de zon heb gezeten zonder me in te smeren. Inmiddels ben ik er helaas wel achter dat ook crèmes over het algemeen meer beloven dan ze waar maken. Dus waar ik eerst elk crèmepje met een mooi verhaal mee naar huis nam laat ik ze nu allemaal staan en smeer ik niks.

De hoop op een wonder crème heb ik opgegeven

5 - lippenstift

Die crèmes koop ik dus niet meer. Maar ik ben wel dol op make up, juist om die niet zo mooie huid van mij een beetje te verdoezelen. Uiterlijk is, hoe oppervlakkig ook, erg belangrijk voor me. En hoewel ik mezelf steeds meer accepteer zoals ik ben, zonder make up ga ik de deur niet uit. Lippenstift is echter niet iets wat mij erg goed staat of wat ik prettig vind om te dragen. Omdat ik natuurlijk heel veel dames zie waarbij het prachtig staat heb ik ook heel veel lippenstiften geprobeerd en soms een tijdje gedragen. Maar inmiddels laat ik het voor wat het is. En hoewel ik nog steeds wel kan staan dralen voor de schappen neem ik ze niet meer mee naar huis. Omdat ze daar toch maar achterin de la belanden.

6 - nagellak

We weten allemaal wel dat nagellak verkrijgbaar is in alle kleuren van de regenboog. En hoe leuk is het om een kleurtje te vinden die perfect matcht met je nieuwe jurkje? Hartstikke leuk, alleen wel jammer dat zo’n lakje na 1 of 2 keer gebruiken achter in de la bij de lippenstift beland. Dat is dus ontzettend zonde en helemaal niet duurzaam. Ook die vrolijk gekleurde lakjes laat ik dus staan. Dat betekend niet dat ik helemaal geen nagellak meer heb. Hoewel ik niet zo vaak lak, vind ik vrolijke teennagels zomers wel erg leuk staan. Maar ik heb dus twee kleurtjes en daar blijft het bij.

7 - kleding die niet lekker zit

Met een lange loopbaan in de mode achter de rug zul je begrijpen dat kleding ook een belangrijke rol speelt voor mij. Het voelt voor mij gewoon fijner om er leuk gekleed bij te lopen. Maar waar het vroeger vooral belangrijk was dat het er goed uit zag. Heb ik nu vooral de eis dat het lekker moet zitten. Als het niet lekker zit blijft het namelijk in de kast hangen. Zonde voor m’n portemonnee én totaal niet duurzaam. Ook ben ik veel bewuster van wat ik koop. Vroeger kwam ik met tassen vol mooie spullen thuis waarvan ik de helft niet nodig had. Tegenwoordig probeer ik voor mezelf na te gaan of het echt iets toevoegt. En of ik het wel nodig heb. Scheelt een hoop miskopen.

Alleen nog maar wat lekker zit

8 - schoenen met hoge hakken

‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’ zei mijn moeder vroeger altijd. Volgens mij was het voor haar niet zo belangrijk. Want ik heb mijn moeder nooit op hakken gezien of zelfs maar haar wenkbrauwen zien epileren. Maar ik daarentegen heb volop pijn geleden. Jaren lang liep ik nergens anders op dan op hakken van minimaal 10 cm. Van sommige schoenen zaten m’n hele voeten onder de blaren. Maar het deed me niks, als het maar mooi was. Bij de zwangerschap van Ravi hield ik zoveel vocht vast dat ik alleen nog maar op slippers kon lopen. En toen heb ik dus een hele tijd geen hakken gedragen. Op hakken moet je leren lopen en je moet door de pijn heen. Dat is dus niet meer gelukt, ik heb er gewoon geen zin meer in! En waar ik eerst wel stug mooie hoge hakken bleef kopen ben ik daar nu ook mee gestopt. Het heeft geen zin meer.

9 - ijsblokzakjes

Toen ik de uitdaging van Ilse kreeg om dit blog te schrijven moest ik dus even heel goed nadenken om tot 10 dingen te komen. En als je zo bewust kijkt naar alles wat je wel of niet koopt zijn er ook dingen waarvan je je dan pas bewust wordt dat dat ook anders kan. Zo had ik dat dus met ijsklontzakjes. Je weet wel van die dingen op rol, je vult ze met water, nachtje in de vriezer en je hebt mooie ijsklontjes. En als ze op zijn een stuk plastic wat bij het afval moet.. Waar ik er al een tijd op let om geen plastic te gebruiken bij het kopen van groente en fruit. En dus geen tasjes meer bij het winkelen. Gebruikte ik deze zakjes nog wel. Dat kan ook anders! Dus die ga ik niet meer kopen. Ik ga op zoek naar die ouderwetse ijsklont bakjes en zal daar voortaan de ijsklontjes mee maken.

10 - ongeziene marktplaatsvondst

Hoewel marktplaats natuurlijk juist enorm bijdraagt aan duurzaamheid, zijn miskopen nooit duurzaam te noemen. En helaas heb ik in het verleden naast prachtige vondsten. Ook wel eens wat miskopen gedaan via marktplaats. Als ik via marktplaats iets laat verzenden en er zitten geen duidelijke foto’s bij vraag ik deze altijd eerst nog voor ik het geld over maak. Maar als ik bij mensen langs ga ben ik echt een mietje. Soms durf ik het gewoon niet goed te zeggen dat ik iets toch niet mooi vind. En ik heb zelfs een keer een kleed gekocht wat al opgerold en dicht geplakt zat. Volgens de verkoper zaten er een paar kleine vlekjes in. Maar je raad het al, dat kleed was één grote vlek en kon zo door naar het grofvuil. Dus tegenwoordig vraag ik ook bij ophalen eerst duidelijke foto’s. Want niet alleen een miskoop is zonde. Ook als ik wel het lef heb om van de koop af te zien is het onnodig reizen ook niet bepaald duurzaam te noemen.

Dat waren ze, de 10 dingen die ik niet meer koop. En nu ben ik wel benieuwd natuurlijk. Zijn er dingen die jij heel bewust niet meer koopt? Of misschien heeft dit blog je op een idee gebracht? Wie weet heb je nog wel een goed tip? Laat me dat dan weten in een reactie. Om zelf ook geïnspireerd te blijven en benieuwd ben welke dingen anderen niet meer kopen geef ik het stokje graag door. Daarom daag ik Andrea en Marjolein graag uit om ook hun lijst met ‘10 dingen die ik niet meer koop’ te delen.

Liefs Mindy

Like this article?

Geef een reactie

Dit bericht heeft 28 reacties

 1. Korina

  Leuk geschreven lieverd, en super mooie foto’s heb je erbij vooral die eerste! Wat ik nooit meer koop is allemaal verschillende soorten shampoos en conditioners die beloven dat je haar er zo mooi van word. Ik hou het nu al jaren bij mijn shampoo en conditioner op natuurlijke basis, dit geld ook voor mijn gezicht. Geen 100 crèmes meer in mijn kastje maar al jaren de natuurlijk producten van lois lee. Scheelt ruimt, afval en geld. Fijne dag

  1. Mindy

   Ah zo lief, dank je wel!! En mooi om te zien dat we allemaal steeds bewuster zijn. En op onze eigen bijdragen aan een stukje duurzaamheid ❤

 2. StyleBySyl Sylvia

  Leuk om te lezen Mindy. Veel van de dingen die jij opnoemde gelden voor mij ook. Ik ben zo’n 7 jaar lang bijstandsmoeder geweest na m’n scheiding dus was min of meer gedwongen om heel goed na te denken over echt alles ! Tegenwoordig hoeft dat allang niet meer maar zit er nog steeds in! Die van de ijsklontjes vind ik een hele goeie tip trouwens!! Die ga ik ook invoeren hier!
  Gr. Sylvia X

  1. Mindy

   Dank je wel Syl! Leven van een minimum is niet leuk. Maar het maakt je wel bewust van wat je echt nodig hebt. Fijn dat ik je heb kunnen inspireren. Soms is het heel simpel en klein. Maar alle beetjes helpen ❤

  1. Mindy

   Leuk lieverd! Ik ben benieuwd naar jouw rijtje.
   Kus xx

 3. Wendy

  Heel leuk Mindy, die van die hakken idd… al koop ik af en toe een paar van Paul Green, die zitten zo lekker en kan ik jaren mee doen. Verder is te hier sneakers 2.0! Mooie foto’s ook! X Wendy

  1. Mindy

   Hakken die lekker zitten, dat klinkt goed! Ik heb nog een paar bewaard waarvan ik 1 paar soms met kerst draag haha. Dus ik laat ze gewoon maar staan in de winkel nu
   Lief van je, dank je wel!
   XX

 4. Dee

  Leuk om te lezen… Moet bekennen dat ik een stuk of 20 nagellakjes heb staan… Verder doe ik wel altijd bewust boodschappen, zonde om van alles weg te moeten gooien. Vind het hoge hakken verhaal wel grappig, heb er nooit op gelopen, veel te pijnlijk. Ik ben een sneaker en boots (zonder hak) girl. Fijne dag. Dikke kus

  1. Mindy

   Dank je wel! Het leuke van deze reeks blogs is dat je bewust wordt van wat je misschien ook nog zou kunnen doen. Maar juist ook van wat je al wel doet! Zo blijf je ook gemotiveerd.
   Bedankt voor het lezen en jij ook een fijne dag!
   XX

 5. Marilu

  Leuk weer om te lezen.
  Hier ook geen hakken
  Geen plastic tasjes
  En 2e handskleding ipv nieuw. Kleding die goed zit.
  Een goede olie voor het hele lichaam. Niet steeds nieuwe verzorgingsproducten proberen. We worden ouder en wijzer zullen we maar denken.
  Lieve groet,Marilu

  1. Mindy

   Zo is het ook Marilu. Ik zie bij Nayla dat ze nu juist begint met experimenteren. Dat is ook prima. Maar we praten wel veel over duurzaamheid en hoop haar zo toch een stukje bewustwording mee te geven. Het is ook ieders eigen proces.
   Liefs

 6. Mariska

  Wat leuk om jouw lijstje te lezen Mindy! Veel herkenning en goed bezig! liefs Mariska

  1. Mindy

   Ah wat leuk Marisca. Ik ga die van jou ook nog lezen!
   Liefs XX

 7. Sabine

  Leuk om te lezen! Ikzelf ben gelukkig 9 vd 10 keer geen impulskoper.. Denk overal wel 20x over na. Ook niet altijd een fijne eigenschap (vooral vriendlief heeft daar moeite mee!).. maar het voorkomt wel vaak een miskoop, denk ik.. 😉 Die tip van marktplaats vind ik een goeie! Ik vraag tegenwoordig ook vaker om extra foto’s. Echt duidelijk qua pixels zijn die bij de advertentie sowieso al niet..

  1. Mindy

   Ah dat denk ik ook. Soms lastig maar geen miskopen is wel fijn!! Ja een paar extra foto’s kan een hoop meer vertellen over een product

 8. Carla

  Leuk om te lezen Min !
  Zitten er ook een paar van mij bij hoor , maar net als jij zegt kan nog beter !
  Dikke kus
  carla

  1. Mindy

   Het kan altijd beter. Maar soms is het ook fijn om te beseffen wat je al doet. En kleine stapjes zijn altijd makkelijker dan een grote sprong
   Liefs xx

 9. Yvette

  Oohhh nou om te beginnen zie ik er niet zo leuk uit als ik op de bank lig met een boekje. Jij knap ding ;-). Maar het is zo hè, een mens koopt veel te veel wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Plastic tasjes no way. Nagellak al denk ik 20 jaar niet meer en wat ik ook echt nooit koop, tja ik zit nu echt te bedenken maar weet het eigenlijk niet. Dit is eigenlijk wel een goeie eye opener. Zo zie je maar wat blogs doen. Super leuk geschreven lieve Min. Mooi dagje.
  Liefs, Yvet XXX

  1. Mindy

   Whahaha nou dit is er één uit een heeele reeks hoor!
   Daarom is het soms wel goed om er even bij stil te staan hé. Fijn om te horen lief!! Dank je wel.
   Kus xx

 10. Annemarie Hoste

  Leuke foto’s Mindy….toen ik de titel van je blog zag wist ik het meteen: geen palmolie! Ik doe mijn best om geen enkel product met Palm olie in huis te hebben. Niet in toilet spullen, niet in mijn eten. Ieder die mij goed kent weet dat van mij. Geen onnodige slachting van orang-oetans voor mij! Dus betekent dat een hele hoop spullen laten staan!…en hoge hakken kan ik ook niet meer…en make-up alleen nog maar als ik eens echt uit ga…..nagellak al jaren niet meer! ….xx

  1. Mindy

   Dank je wel! Dat is ook een goeie Annemarie. Maar soms ook best lastig denk ik. Goed om er zo bewust van te zijn. Uiteindelijk weet je precies wat je wel en niet kunt kopen denk ik?!
   Liefs xx

 11. Deense zomer

  Een beter milieu begint bij bewustwording. Dit soort blogs helpen daar echt bij. Ik heb laatst een shampoobar en een stuk zeep uitgeprobeerd. Ik schaamde me bijna toen ik zag hoeveel flessen ik zou uitsparen op het nu veel te volle rekje in de badkamer. Dus ik ga nu eerst alle voorraad (oeps ik doe dat ook) opmaken en dan stappen we over op shampoobars en stukken zeep die het hele gezin kan gebruiken.

  1. Mindy

   En zo is het Lin! Fijn dat we daar dan een stukje in kunnen bijdragen hé.
   Shampoo bars wil ik ook graag gaan proberen. Want idd al het plastic wat we daar mee kunnen besparen..
   Bedankt voor het lezen weer meis.
   Liefs xx

 12. Astrid van kuijk

  Hoge hakken!!!! Zó niet mijn ding, ook niet voor feestjes, het zijn mooi zit schoenen!!! Plastic tassen??? Echt niet!!! Wel een goede creme en lipstick, zónder ga ik niet de deur uit, maar ze zijn niet op dieren getest!!!!

  1. Mindy

   Ah wat goed allemaal Astrid. Heel bewust van je aankopen dus. Mooi om te lezen❤

 13. Renee

  Ik koop alleen maar op MP en in de kringloop en ja hoor ik zeg gewoon dat het tegenvalt of ding ik af dat doen ze tenslotte ook bij mij;-) Plastic tassen no go, cremes volop
  Wat ik echt niet meer koop?
  Alles wat in huis moet wil of gewenst is, nieuw te kopen, Alles is te koop in de kringloop tot kunst toe. Ik koop alleen ondergoed sokken en schoenen nieuw;-)

  1. Mindy

   Wauw dat is pas duurzaam!! Het ik ook wel een sport he om gewoon super toffe dingen te vinden bij de kringloop

Geef een reactie